Skip to main content

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης απειλούν με απολύσεις

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό χαιρετίζει την απόφαση των ξενοδόχων για την κλαδική σύμβαση - Πυρά κατά ΕΞΘ

Θέση υπέρη της ΠΟΞ παίρνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκηςγια την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτικής.

Η Ομοσπονδία σημειώνει πως η ηγεσία της Π.Ο.Ξ. και του ΣΕΤΕ τίμησε την υπογραφή της και απεδείχθη απόλυτα συνεπής στον συμβατικό όρο όταν και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν από το 2016, να επιδιώξουν από κοινού την επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης.

Αντιθέτως, εξαπολύει πυρά εναντίον της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης η οποία εξέφρασε την αντίθεσή τους για την κλαδική σύμβαση (δείτε εδώ), λέγοντας πως οι Θεσσαλονικείς ξενοδόχοι «απειλούν ήδη με απολύσεις και μετατροπές των συμβάσεων εργασίας σε ψευδώς δηλωμένη απασχόληση ορισμένου χρόνου» .

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μετά την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της κλαδικής μας Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων, της μεγαλύτερης ΣΣΕ του Ιδιωτικού Τομέα που αφορά 120.000 Ξενοδοχοϋπαλλήλους, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης προέβη σε βίαιη καταγγελία κατά της ηγεσίας των Ξενοδόχων που συναίνεσαν στην επέκταση, επειδή δεν διεκδίκησε ανταλλάγματα και «αντισταθμιστικά» όπως ανέφεραν, μετά μάλιστα και από Έκτακτη Γενική Συνέλευση «πρωτοφανή σε συμμετοχή» όπως κομπάζουν οι εκπρόσωποι του πλέον απορρυθμισμένου τομέα της αγοράς εργασίας των ξενοδοχείων όπως είναι η Θεσσαλονίκη, με το πάρτι απορρύθμισης και ευελιξίας που είχε στηθεί από το 2012 εις βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της Κοινωνικής Ασφάλισης, τις Ενώσεις Προσώπων και τις αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη που είχαν επιβάλει με την εφαρμογή της σύμβασης να είχε περιοριστεί σε ελάχιστες Ξενοδοχειακές μονάδες.

Από κοντά και το ΠΑΜΕ, η μειοψηφία στον κλάδο μας με το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη που δεν περιορίστηκαν στη καταγγελία τους κατά της δράσης της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, αμφισβητούν με τη συνήθη αμετροέπεια τους, την ίδια την επιτυχία της ύπαρξης της κλαδικής μας σύμβασης και τη κήρυξη της ως γενικώς υποχρεωτικής, με τις ευεργετικές επιπτώσεις της στους εργαζόμενους.

Η ηγεσία της Π.Ο.Ξ. και του ΣΕΤΕ τίμησε την υπογραφή της και απεδείχθη απόλυτα συνεπής στον συμβατικό όρο οταν δεσμευτήκαμε από το 2016, να επιδιώξουμε από κοινού την επέκταση και υποχρεωτική εφαρμογή της Σύμβασης.

Τέλος ζητήσαμε σε πρόσφατη συνάντησή μας με τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας οι έλεγχοι να ξεκινήσουν από τους κυρίους της Θεσσαλονίκης που απειλούν ήδη με απολύσεις και μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε ψευδώς δηλωμένη απασχόληση ορισμένου χρόνου και έχουμε τη βεβαιότητα ότι η ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να αποβεί εξαιρετικά αποτελεσματική στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για τη διαπίστωση του βαθμού συμμόρφωσης των εργοδοτών.