Skip to main content

Υπέρ της κατάσχεσης πόρων της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τάσσεται ο Μπορέλ

Ο Μπορέλ υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάσχεσης πόρων της Ρωσίας για να καλυφθεί το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Υπέρ της κατάσχεσης πόρων της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία τάσσεται ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times, ο Μπορέλ υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τη λήξη του πολέμου.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μπορέλ και ο Σαρλ Μισέλ

Εξάλλου αυτήν την άποψη είχε εκφράσει προ ημερών και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ τάχθηκε υπέρ της κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των κυρώσεων, ώστε να διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στη Βαρσοβία, στην οποία συμμετέχει, θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης ενός είδους ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ για την Ουκρανία.