Skip to main content

Υπέρηχος στα μωρά: Πλεονεκτήματα και διαφορές έναντι άλλων εξετάσεων

Το υπερηχογράφημα πλεονεκτεί σε πολλά ακόμα πεδία έναντι των υπόλοιπων απεικονιστικών μεθόδων ως διαγνωστικό εργαλείο στην παιδοακτινολογία.

Tου Βάιου Συγκούνα*, εξειδικευμένου παιδοακτινολόγου

Ήρθε η ώρα για το πρώτο υπερηχογράφημα του μωρού σας και αναρωτιέστε αν είναι μια ασφαλής διαδικασία; Το υπερηχογράφημα παίδων διαφέρει από τις απεικονιστικές μεθόδους που απευθύνονται σε ενήλικες και είναι ο υπέρηχος που διενεργείται στα παιδιά από τη νεογνική ηλικία έως και την εφηβεία, με σκοπό τη διάγνωση μιας σειρά παθήσεων που μπορεί να εμφανιστούν σε αυτές τις ηλικιακές περιόδους.

Πρόκειται για μια απεικονιστική μέθοδο ασφαλή, ανώδυνη και ταχύτατη, που τείνει να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις ακτινολογικές εξετάσεις χάρη στα πολλαπλά οφέλη της για τον μικρό ασθενή, ενώ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο εξέτασης των περισσότερων οργάνων του σώματος.

Με δεδομένη δε τη χαμηλή περιεκτικότητα του σωματικού λίπους των βρεφών πρόκειται για μια ιδανική εξέταση για τη λήψη εικόνων μεγάλης ευκρίνειας και λεπτομέρειας σε αυτή την περίπτωση, χωρίς μάλιστα να απαιτείται φαρμακευτική καταστολή τους, ακινησία ή ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού υγρού. Σημαντικό δε στοιχείο της είναι ότι επιτρέπει την παρουσία των γονέων σε όλη τη διαδικασία.

Τα πλεονεκτήματα του υπερηχογραφήματος στα βρέφη

Το υπερηχογράφημα (US) όμως πλεονεκτεί σε πολλά ακόμα πεδία έναντι των υπόλοιπων απεικονιστικών μεθόδων ως διαγνωστικό εργαλείο στην παιδοακτινολογία και αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις εξέταση εκλογής στα παιδιά και δη στα βρέφη συγκριτικά με την αξονική τομογραφία (CT) και τη μαγνητική τομογραφία (MRI). Ειδικότερα, το υπερηχογράφημα:

-Δεν έχει ακτινοβολία
-Πραγματοποιείται σε μικρότερο χρόνο συγκριτικά με τη μαγνητική τομογραφία και την αξονική τομογραφία
-Δεν υπάρχει κίνδυνος κλειστοφοβίας
-Έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος
-Μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί χωρίς τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στο νεογνό, το παιδί και τον έφηβο, διευκολύνοντας έτσι την παρακολούθηση περιπτώσεων με χρόνια νοσήματα
-Δίνει τη δυνατότητα μιας δυναμικής εξέτασης, συχνά πολύτιμης στη διαφορική διάγνωση νοσημάτων
-Δεν απαιτεί ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας ή χορήγηση αναισθησίας.
-Δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να είναι παρόντες στη διάρκεια της εξέτασης και να λειτουργούν συνεργατικά με τον ιατρό ή/και το λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό, δημιουργώντας παράλληλα αίσθημα ασφάλειας στο μωρό τους
-Μπορεί να καθοδηγήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια επεμβατικές πράξεις, όπως παρακεντήσεις, βιοψίες, ενδαρθρικές ή ενδομυϊκές εγχύσεις

Προετοιμασία

Πώς πρέπει όμως να προετοιμάσουν οι γονείς το μωρό τους για το υπερηχογράφημα; Η προετοιμασία εξαρτάται από τον τύπο του υπερηχογραφήματος.

Σε γενικές γραμμές οι γονείς πρέπει να ντύσουν με χαλαρά ενδύματα το μωρό τους. Σε κάποιους υπερήχους μπορεί να τους ζητηθεί να μην δώσουν φαγητό ή νερό στο μωρό τους για αρκετές ώρες πριν από τον υπέρηχο. Σε κάποιους άλλους αντίθετα μπορεί να τους ζητηθεί να δώσουν στο μωρό τους μεγάλη ποσότητα νερού λίγες ώρες πριν από την εξέταση.

Το Παιδιατρικό Ιατρείο Σύγχρονης Τεχνολογίας Υπερήχων

Για την αποτελεσματική όμως διενέργεια του υπερηχογραφήματος είναι καταλυτικής σημασίας η επιλογή ενός εξειδικευμένου παιδοακτινολογικού εργαστηρίου, αφού η διαγνωστική απεικόνιση στα μωρά, τα παιδιά και τους εφήβους διαφέρει σημαντικά από εκείνη των ενηλίκων. Ειδικότερα, το υπερηχογράφημα σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες απαιτεί ειδικούς ηχοβολείς, σωστή ρύθμιση του υπερηχοτομογράφου σε ειδικές εξετάσεις (πχ. υπερηχογράφημα εγκεφάλου), εξειδίκευση και εμπειρία.

Όλα αυτά τα εγγυάται το Παιδιατρικό Ιατρείο Σύγχρονης Τεχνολογίας Υπερήχων της Euromedica Πύλη Αξιού, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διαθέτει μηχάνημα υπερήχων υψηλής ευκρίνειας και μεγάλης απόδοσης από τα πλέον σύγχρονα των μηχανημάτων υπερήχων της Hitachi  Ascendus Hi Vision, αλλά και ειδικές κεφαλές για παιδιά και βρέφη.

Στο Ιατρείο εκτελούνται εξετάσεις υπερήχων, εξετάσεις έγχρωμου Doppler, καθώς και Tripplex αγγείων σε νεογνά, βρέφη και παιδιά. Αναλυτικά οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

-Υπερηχογράφημα Εγκεφάλου
-Υπερηχογράφημα Τραχήλου
-Υπερηχογράφημα Θυρεοειδή αδένα
-Υπερηχογράφημα οισοφάγου και στομάχου για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πυλωρική στένωση
-Υπερηχογράφημα κοιλίας
-Υπερηχογράφημα νεφρών, ουρητήρων, κύστεως
-Υπερηχογράφημα καθοδηγούμενων με υπέρηχο βιοψιών νεφρού
-Υπερηχογράφημα εντέρου για σκωληκοειδίτιδα και συγγενές μεγάκολο
-Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων
-Υπερηχογράφημα οσχέου
-Υπερηχογράφημα Σπονδυλικής Στήλης και νωτιαίου μυελού
-Υπερηχογράφημα ισχίων για αναπτυξιακή δυσπλασία ή συγγενές εξάρθρημα των ισχίων
-Υπερηχογράφημα ισχίων, γονάτων και άλλων αρθρώσεων για υμενίτιδα, αρθρίτιδα
-Υπερηχογράφημα μαλακών μορίων
-Έγχρωμο Doppler οργάνων και Tripplex οσχέου
-Ακτινολογικές εξετάσεις σε νεογνά, βρέφη και παιδιά
-Ψηφιακές ακτινογραφίες θώρακος και μυοσκελετικού
-Πανοραμικές ακτινογραφίες παίδων

Το υπερηχογράφημα παίδων αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο, φιλικό σε νεογνά, όπου ο χαρακτήρας των εξετάσεων είναι πάντα πιο ευαίσθητος και απαιτεί σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, εξειδίκευση και εμπειρία.

Πληροφορίες
Euromedica Πύλη Αξιού
Πολυτεχνείου 31
Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 500777