Skip to main content

Υπερσύγχρονο όργανο για ανίχνευση Covid στο νοσ. Κατερίνης από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα

Το όργανο χαρακτηρίζεται ως το πιο σύγχρονο που υπάρχει στο χώρο των Real-Time PCR οργάνων για την ανίχνευση του COVID-19.

Υπερσύγχρονο όργανο για την ανίχνευση του Covid 19 παραχώρησε ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στο Νοσοκομείο Κατερίνης έπειτα από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και σε εφαρμογή του δόγματος της «Ενιαίας Υγείας».

Το ολοκαίνουργιο όργανο Real - Time PCR διατίθεται από τον Οργανισμό προκειμένου να αντικατασταθεί άμεσα το εκτός λειτουργίας όργανο Real - Time PCR του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, το όργανο που παραχωρήθηκε με δανεισμό αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο χώρο των Real-Time PCR οργάνων για την ανίχνευση του COVID-19.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα TaqMan 2019-nCoV Assay Kit v1 (singleplex), η οποία εκτός από απλούς επισημασμένους εκκινητές σε συγκεκριμένες περιοχές - στόχους του ιού (τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως) χρησιμοποιεί και εξειδικευμένους ιχνηλάτες (probes) ώστε να επιτύχει τη μέγιστη ευαισθησία, ακρίβεια και εξειδίκευση.

H Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης σε Πραγματικό Χρόνο (Real - Time PCR) συνιστά μία σύγχρονη μέθοδο για την ανίχνευση της παρουσίας συγκεκριμένου γενετικού υλικού σε οποιοδήποτε παθογόνο, συμπεριλαμβανομένου ενός ιού. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν τα αποτελέσματα σχεδόν αμέσως, ενώ η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Αντίθετα, η συμβατική PCR παρέχει αποτελέσματα μόνο στο τέλος της διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Real Time PCR είναι μια από τις πλέον χρησιμοποιούμενες εργαστηριακές μεθόδους για την ανίχνευση του ιού COVID-19, ενώ έχει αξιοποιηθεί για τη διάγνωση και άλλων ασθενειών όπως ο ιός Ebola και ο ιός Zika.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η διοίκηση του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» έχει ήδη καταγράψει όλους τους διαθέσιμους ψυκτικούς θαλάμους -80° C που διαθέτει πανελλαδικά ο Οργανισμός και τους έχει θέσει στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση των εμβολίων COVID-19.

Ο κ. Βορίδης υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της συνεχούς εφαρμογής του δόγματος της «Ενιαίας Υγείας» καθώς και με όλους τους κυβερνητικούς φορείς, διαθέτοντας τις υπηρεσίες του και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει για την περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.