Skip to main content

ΥΠΑΙΘ: Καθολική συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη συμβουλίων διοίκησης πανεπιστημίων

«Η εξουσία διαχέεται και περνά μέσα από φίλτρα συλλογικότητας και αξιοκρατίας» σημειώνει το υπουργείο σχετικά με την εκλογή συμβουλίων διοίκησης.

Σε εφαρμογή μίας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμιστικές τομές του νόμου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», αυτή της αλλαγής μοντέλου διοίκησης των Πανεπιστημίων, πραγματοποιήθηκαν ψηφιακές εκλογές σε 10 Ιδρύματα της χώρας, με συντριπτικό ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ, από τους 3.179 δυνητικούς ψηφοφόρους, οι 3.043 προσήλθαν στην ηλεκτρονική κάλπη, αγγίζοντας το ποσοστό του 95,7%. Το γεγονός του τόσο υψηλού βαθμού συμμετοχής των μελών ΔΕΠ στη διαδικασία ανάδειξης των μελών των Συμβουλίων Διοίκησης προσδίδει και τη μέγιστη νομιμοποίηση στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ, ενώ εξασφαλίζεται η αντιπροσωπευτικότητα των απόψεων στο εσωτερικό των Συμβουλίων, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο.

«Με το νέο νόμο και τη μετάβαση σε ένα συλλογικό μοντέλο διοίκησης, το Συμβούλιο Διοίκησης, αντί του μονοπρόσωπου οργάνου που ως σήμερα ήταν ο Πρύτανης, η εξουσία διαχέεται και περνά μέσα από φίλτρα συλλογικότητας, αξιοκρατίας και πλουραλισμού, σε ευθυγράμμιση με τις διεθνείς καλές πρακτικές. Η ολοκλήρωση των εκλογών με καθολική συμμετοχή δημιουργεί θετική παρακαταθήκη και για τα υπόλοιπα πανεπιστήμιά μας αλλά και για μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες, ενισχύει, δε, το ευρύτερο πνεύμα που διαπνέει τον νόμο για αυτονομία, αποτελεσματικότητα, εξωστρέφεια, διασύνδεση με την κοινωνία και τους πολίτες», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου..