Skip to main content

Υπαιτιότητα υπαλλήλων «βλέπει» η αστυνομία για τις κλοπές στις θυρίδες

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το προανακριτικό υλικό της υπόθεσης με το «μακρύ χέρι» στις θυρίδες υποκαταστήματος της Εθνικής στη Θεσσαλονίκη.

Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια έρευνας της αστυνομίας για τις κλοπές πολύτιμων αντικειμένων από τις θυρίδες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας η δικογραφία με το προανακριτικό υλικό διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης δεν έθεσε την υπόθεση στο αρχείο και ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

Από την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις ενοχής για συγκεκριμένα πρόσωπα. Κατά την αστυνομία, ο υπαίτιος ή υπαίτιοι κατατάσσονται ανάμεσα στους διατελέσαντες  διευθυντές - προϊστάμενους και τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τις θυρίδες του συγκεκριμένου τραπεζικού υποκαταστήματος, τα τελευταία 10 χρόνια.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, δεν έγινε αντιστοιχία προσώπων και πράξεων. Οι κλοπές είναι χρονικά ασαφείς επειδή οι ιδιοκτήτες δεν αντιλήφθηκαν άμεσα την απώλεια των πολύτιμων αντικειμένων και είχαν να ανοίξουν τις θυρίδες τους επί χρόνια. Από τις άρσεις των τραπεζικών και τηλεφωνικών απορρήτων δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Έγινε έρευνα για ίχνη DNA και αποτυπωμάτων στις θυρίδες.

Στο προανακριτικό υλικό περιλαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις από τους παθόντες, τους διατελέσαντες διευθυντές του υποκαταστήματος και τους τραπεζικούς υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τις θυρίδες της Εθνικής Τράπεζας, επί της οδού Ιωνος Δραγούμη. Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη εισαγγελέα. Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 10 μηνύσεις από ανθρώπους που διαπίστωσαν ότι έλειπαν, λίρες, τιμαλφή, χρυσαφικά, χρήματα κ.α. από τις θυρίδες που διατηρούσαν στο ίδιο υποκατάστημα. Οι παραπάνω δικογραφίες έχουν συσχετιστεί. Την υπόθεση αποκάλυψε πρώτη η Voria.gr τον Σεπτέμβριο του 2014 (δείτε εδώ).