Skip to main content

Γάλλος ΥΠΕΞ: Να υιοθετηθεί αυστηρή στάση ενάντια στην Τουρκία

Δεν πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί συμπεριφορές σαν της Τουρκίας, είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Μήνυμα πως συμπεριφορές, όπως αυτή που ακολουθεί η Τουρκία, δεν πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί, έστειλε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, επισημαίνοντας πως πρέπει να κατονομάσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε, σθεναρά, στο πλαίσιο του διαλόγου.

Μιλώντας στο GLOBSEC 2020 Bratislava Forum που διεξάγεται στη Σλοβακία, ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε πως «όταν τα συμφέροντα μας απειλούνται, πρέπει να δρούμε από κοινού, αναλαμβάνοντας το ρόλο μας στο συσχετισμό των δυνάμεων, χωρίς να αρνούμαστε το διάλογο. Αυτό κάνουμε στην ανατολική Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο ενάντια στη λογική του τετελεσμένου γεγονότος και στον εκφοβισμό, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση».

Ο Λε Ντριάν αναφέρθηκε στο περιστατικό του περασμένου Ιουνίου όταν «ένα σκάφος του τουρκικού ναυτικού κινήθηκε εχθρικά κατά της γαλλικής φρεγάτας Le Courbet, που δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εκτελεί τις διαταγές του ΝΑΤΟ για την επίβλεψη των παράνομων ροών στην ανατολική Μεσόγειο. Η φρεγάτα Le Courbet υποψιαζόταν ένα τουρκικό εμπορικό σκάφος, το Cirkin, για συμμετοχή στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη».

Όπως είπε: «Χαιρετίζω την αντίδραση σε αυτό το σοβαρό περιστατικό:

1. Σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπου ο Γενικός Γραμματέας ανέλαβε την ευθύνη για τη θέσπιση μέτρων ασφαλείας προς αποφυγήν τέτοιων συμπεριφορών μεταξύ συμμάχων.

2. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι 27 αποφάσισαν, στις 21 Σεπτεμβρίου, την επιβολή κυρώσεων στη ναυτιλιακή εταιρεία που ευθύνεται για τις δραστηριότητες παραβίασης του εμπάργκο προς τη Λιβύη από το Cirkin».

Αυτή είναι η μόνη προσέγγιση -σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών- που αρμόζει σε «αυταρχικές δυνάμεις που δοκιμάζουν τα όριά μας». Αυτήν την προσέγγιση, πρόσθεσε «όσοι δικαίως ζητούν αυστηρή στάση απέναντι στη Ρωσία, πρέπει να τολμήσουν να την υιοθετήσουν και ενάντια στην Τουρκία. Στο όνομα της Ευρώπης αλλά και στο όνομα του ΝΑΤΟ».