Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
x

ΥΠΕΞ ΓΙΑ NAVTEX: ΕΝΤΟΛΗ ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Καταδικάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, «η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου»

Την νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, η οποία αργά χθες το βράδυ εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, «η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου».

Παράληλα, το ελληνικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του τουρκικού πλοίου έληγε στις 27 Οκτωβρίου. Με τη νέα Navtex, η οποία ισχύει επίσης για τα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis, δεσμεύεται η περιοχή πιο δυτικά, κοντά στην Κάρπαθο.

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης. Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας το ΥΠΕΞ, τόνισε ότι «η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ