Skip to main content

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει δεχτεί πρόσκληση από την Τουρκία για διερευνητικές

Δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία πρόσκληση για διεξαγωγή διερευνητικών επαφών το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το αντίστοιχο τουρκικό.

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στον απόηχο των δηλώσεων (διαβάστε ΕΔΩ) του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σχολιάζοντας την είδηση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».  «Η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε  ερώτηση για το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών, υποστήριξε ότι σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξετάζουν τις προθέσεις και τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά στην ανάγκη για έμπρακτη και συνεπή αποκλιμάκωση της έντασης. «Πιστεύουμε ότι αν και όποτε επανεκκινήσουν οι διερευνητικές, η ελληνική πλευρά θα επιδείξει ειλικρινή βούληση κι εποικοδομητική διάθεση. Ξεκαθαρίζω, όμως, ότι μοναδικό θέμα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Ταραντίλης.