Skip to main content

ΥΠΕΞ και ΣΕΒΕ συντονίζουν τη διεθνή προβολή των δομικών προϊόντων

Ποιες είναι οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην πρώτη σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα ΔΟΣ του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δημητριάδη

Τη δυναμική του κλάδου των δομικών υλικών, που αν και στη δεκαετία της κρίσης και της ύφεσης γνώρισε συντριπτικά χτυπήματα, παραμένει ανταγωνιστικός και μπορεί να προσφέρει στις ελληνικές εξαγωγές θέλουν να αξιοποιήσουν το υπουργείο Εξωτερικών και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ.

Το μεσημέρι της περασμένες Πέμπτης στα γραφεία του ΣΕΒΕ, στην πλατεία Μοριχόβου της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπ. Εξωτερικών Γρηγόρης Δημητριάδης, η ηγεσία του ΣΕΒΕ, εκπρόσωπος του ερευνητικοί ινστιτούτου ΕΚΕΤΑ, καθώς και 18 επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες παράγουν περίπου το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κοινές δράσεις στο εξωτερικό -κυρίως συμμετοχή σε εκθέσεις-, κάτι που θα εξεταστεί άμεσα, αλλά και η πιθανότητα συνεργειών στη διεκδίκηση μεγάλων έργων στο εξωτερικό, σε κοινοπρακτικά σχήματα. Επίσης από την πλευρά των επιχειρήσεων ετέθησαν στον κ. Δημητριάδη προβλήματα που αφορούν άλλα υπουργεία, κυρίως τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ δεσμεύθηκε να οργανώσει συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν και οι δικοί τους εκπρόσωποι. Πρόθεση του κ. Δημητριάδη είναι η τακτική παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ΥΠΕΞ θεωρεί ότι στην Κεντρική Μακεδονία δραστηριοποιείται κρίσιμη μάζα εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, η παρουσία και η προβολή των οποίων στις διεθνείς αγορές μπορεί να οργανωθεί και να υποστηριχθεί από την πλευρά της πολιτείας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ακόλουθες επιχειρήσεις: ΤΙΤΑΝ (τσιμέντα), ISOMAT (χρώματα, μονωτικά), NEOTEX (στεγανωτικά), FIBRAN (μονωτικά υλικά), SUPERALLOYS – ΚΕΧΑΓΙΑΣ (υπερκράμματα), ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΑ (χημικά), Σ. ΜΟΥΣΙΚΟΣ (σίδερα), ΜΕΤRON (ανελκυστήρες), KLEEMANN (ανελκυστήρες), OLYMPIA ELECTRONICS (συστήματα αυτοματισμού), ΑΚΡΙΤΑΣ (επεξεργασία ξυλείας), PALAPLAST (πλαστικοί σωλήνες και εξαρτήματα άρδευσης, ύδρευσης, θέρμανσης), ALUMIL – Μυλωνάς (προφίλ αλουμινίου), ΠΑΓΟΥΝΗ ΑΕ (επεξεργασία μετάλλων), PYRAMIS (μεταλλουργία), ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ (μεταλλευτική βιομηχανία), ΣΙΔΕΝΟΡ (χαλυβουργία), ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑ – ΚΟΘΑΛΗ (κεραμοποιία).

Ανοδικά οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές του κλάδου των δομικών υλικών, σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων από τον ΣΕΒΕ, παρουσιάζουν μία σταδιακή ανοδική πορεία τα τελευταία πέντε έτη με αποκορύφωμα το 2018, όταν ανήλθαν στο ποσό των 3.696 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα δομικά υλικά συνεισέφεραν κατά 11,1% στις ελληνικές εξαγωγές, ενώ παράλληλα κατάφεραν να αυξήσουν την εξαγωγική τους επίδοση κατά 16,8%, δηλαδή 531 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2017. Αντίστοιχα ανοδική κρίνεται και η πορεία των εισαγωγών στο εξεταζόμενο διάστημα, καθώς από 2.466 εκατ. το 2017, ανήλθαν σε 3.228 εκατ. το 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 762 εκατ. ευρώ, δηλαδή 30,9%. Το θετικό είναι ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας στα δομικά υλικά είναι τα τελευταία χρόνια πλεονασματικό. Το 2018 εμφάνισε πλεόνασμα κατά 468 εκατ. Ευρώ, ωστόσο συγκριτικά με το προηγούμενο έτος παρουσίασε μείωση κατά 231 εκατ. ευρώ, δηλαδή 33%. Το συνολικό εμπόριο του κλάδου αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς από 4, 64 δισ. ευρώ το 2014, ανήλθε σε 6.925 εκατ. ευρώ το 2018.

 Εξωτερικό εμπόριο Ελλάδας στα δομικά υλικά



Πηγή: Eurostat, Επεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ

Αναφορικά με τις κυριότερες υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν τον κλάδο των δομικών υλικών και παρουσιάζουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα το 2018, παρατηρούμε ότι οι πλάκες, οι ταινίες και τα φύλλα αλουμινίου συμμετέχουν κατά 17,9% στον κλάδο με εξαγωγές που ανέρχονται σε 661 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σημαντική είναι η συνεισφορά των σωλήνων χαλκού με εξαγωγές 468 εκατομμυρίων ευρώ και μερίδιο κλάδου που ανέρχεται σε 12,6%, ενώ οι σωλήνες από σίδηρο ή χάλυβα ενίσχυσαν την εξαγωγική τους επίδοση κατά 127,5%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 220 εκατ. ευρώ. Οι ράβδοι αλουμινίου ακολουθούν με μερίδιο κλάδου 9,5%, ενώ η κατηγορία μάρμαρα, τραβερτίνες, βέλγικοι ασβεστόλιθοι αποτελούν την 5η πιο σημαντική κατηγορία προϊόντων με εξαγωγές 290 εκατ. ευρώ και μερίδιο 7,8%. Την πρώτη δεκάδα στη σχετική λίστα συμπληρώνουν τα σύρματα και καλώδια (7,1% μερίδιο), τεχνουργήματα από πέτρες, γύψο, τσιμέντο, αμίαντο και μαρμαρυγία (6,2% μερίδιο), τσιμέντο υδραυλικό (5,2% μερίδιο), χρώματα επίχρισης και βερνίκια (2,3% μερίδιο) και μηχανές και συσκευές τεχνητού κλίματος (1,6% μερίδιο).

Πρωτιά των ΗΠΑ

Αναφορικά με τους κυριότερους προορισμούς όπου εξάγονται τα ελληνικά προϊόντα του κλάδου των δομικών υλικών, οι ΗΠΑ απορροφούν το 13,2%, με τις εξαγωγές μας να ανέρχονται σε 486 εκατ. ευρώ το 2018, παρουσιάζοντας μάλιστα αύξηση κατά 202 εκατ. ευρώ, δηλαδή 71,2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία με τις εξαγωγές μας να διαμορφώνονται σε 371 εκατ. ευρώ, ενώ η Κίνα αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό προορισμό για τον κλάδο με τις εξαγωγές μας προς την ασιατική χώρα να ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ το 2018, έναντι 233 εκατ. ευρώ το 2017. Η γειτονική Ιταλία ακολουθεί με μερίδιο 6,2%, ενώ η Γαλλία απορροφά το 5,4% των εξαγωγών του κλάδου. Τέλος, την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο (5,1% μερίδιο), η Βουλγαρία (4,3% μερίδιο), η Πολωνία (3,8% μερίδιο), η Κύπρος (3,5% μερίδιο) και η Τουρκία (3,0% μερίδιο).

Εξαγωγικοί προορισμοί κλάδου δομικών υλικών

 

 


Πηγή: Eurostat, Επεξεργασία: ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ