Skip to main content

ΥΠΕΞ Λιβύης για επεισόδιο με Δένδια: Θα λάβουμε διπλωματικά μέτρα - Δυσάρεστη η κατάσταση

Η Τρίπολη τονίζει ότι η υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας περίμενε την υποδοχή του Νίκου Δένδια σύμφωνα με τις διπλωματικές πρακτικές.

Διπλωματικά μέτρα που «θα διατηρήσουν το κύρος και την κυριαρχία της Λιβύης» θα λάβει το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Τρίπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα για το επεισόδιο που σημειώθηκε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ της Λιβύης, που εξαπολύει επίθεση στον Νίκο Δένδια, «παρά τις εξωφρενικές πολιτικές και στάσεις που πήρε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έναντια στα συμφέροντα του λιβυκού κράτους, τα οποία αντικατοπτρίζουν οι ανισόρροπες δηλώσεις του σχετικά με την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της στις διπλωματικές της σχέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας παραχώρησε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών την έγκριση να επισκεφτεί την Τρίπολη σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου».

Η Τρίπολη τονίζει ότι η υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας (σ.σ. Naglaa Al-Mangoush) περίμενε την υποδοχή του Νίκου Δένδια σύμφωνα με τις διπλωματικές πρακτικές. «Ωστόσο, σε μια περίεργη και δυσάρεστη κατάσταση, ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και έφυγε  χωρίς καμία δικαιολογία», καταλήγει το ΥΠΕΞ της Λιβύης.

Το χρονικό άρνησης του Νίκου Δένδια

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λίβυη καθώς η κυβέρνηση Ντμπέιμπα επιχείρησε να παγιδεύσει τον Έλληνα υπουργό κατά την άφιξή του στην Τρίπολη.

Η πτήση του υπουργού έφτασε στην Τρίπολη της Λιβύης νωρίς το πρωί και ενώ είχε ενημερωθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ντμπέιμπα για την εκεί μετάβασή του – εκτός από τη Βεγγάζη – όπου θα συναντιόταν με τον μόνο που έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο, τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι.

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια στη Λιβυή προσγειώθηκε στην Τρίπολη προκειμένου εκεί ο υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Όπως όμως ενημερώθηκε ο κ. Δένδιας μέσα στο αεροπλάνο υπήρξε απόπειρα παγίδευσης τους επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου και πως ήρθε να τον υποδεχθεί η ΥΠΕΞ της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης  Νάιλα Μανγκούς, η οποία υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Δενδιας μίλησε με το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, και κατόπιν αποφασίστηκε να ακυρωθεί η επίσκεψη στην Τρίπολη και να συνεχίσει για Βεγγάζη.

Ακολούθησαν συνεννοήσεις κατά τις οποίες η σκάλα του αεροπλάνου που μετέφερε τον Νίκο Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ και τελικά αποφασίστηκε η ακύρωση της επίσκεψης στην Τρίπολη και η συνέχιση του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη προκειμένου να συναντηθεί με τον με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους. Τότε εξελίχθηκε η δεύτερη φάση του επεισοδίου με τις λιβυκές αρχές να αρνούνται να εγκρίνουν το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους με τον Νίκο Δένδια προς τη Βεγγάζη. Τελικά το αεροπλάνο απογειώθηκε με καθυστέρηση και δια του FIR Μάλτας έφτασε μέχρι τον ενάεριο χώρο πάνω από την ανατολική Λίβυη προκειμένου να προσγειωθεί τελικά στη Βεγγάζη.