Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021
x

ΥΠΕΞ ΛΙΒΥΗΣ ΣΕ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί ώστε να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

Την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη με τη συνδρομή και της Τουρκίας, ζήτησε η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς από τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Λιβύη.

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις η Λίβυα αξιωματούχος ανέφερε σύμφωνα με το Libya review:

«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απάντησε ότι δεν θα πρέπει να εξισώνεται η τουρκική παρουσία στη Λιβύη «με εκείνη των παράνομων ομάδων».

Τόνισε ότι η Άγκυρα στάθηκε στη Λιβύη σε στιγμές δύσκολες, ότι απέτρεψε τη βύθισή της σε εμφύλιο και διαβεβαίωσε ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί. Επίσης αναφέρθηκε στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κοινά της συμφέροντα με τη Λιβύη στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες. Επίσης, κάλεσε την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών στην Τουρκία στις 18 Ιουνίου.

Στη Λιβύη εκτός από τον Τσαβούσογλου βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ