Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
x

ΥΠΕΞ: ΠΑΡΑΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ-ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας», σημειώνει το ΥΠΕΞ

Ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας είναι σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, απαντώντας έτσι στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αμφισβητεί την Ποντιακή Γενοκτονία και αξιώνει έως και αποζημίωση από την Ελλάδα για την παρουσία του ελληνικού στρατού στην Ανατολία μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών συνιστά ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας», σημειώνει το ΥΠΕΞ, αναφέροντας χαρακτηριστικά όπως προαναφέρθηκε ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον».

«Είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ