Skip to main content

ΥΠΕΞ για NAVTEX: Δεν εκβιαζόμαστε, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως με τις ενέργειές της η Τουρκία «αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές».

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις το υπουργείο Εξωτερικών.

«Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα» σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Αντίθετα» σημειώνει «η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.   

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ που συνεκλήθη εκτάκτως σήμερα μετά τη νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Παράλληλα, ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντί-Navtex για τις ελληνικές περιοχές που δέσμευσε η τουρκική πλευρά.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter πως το τουρκικό ερευνητικό έχει φτάσει «στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωί στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε ανάκληση όλων των αδειών των στελεχών των ΕΔ, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας ενημέρωσε ΕΕ και ΝΑΤΟ.