Skip to main content

ΥΠΟΙΚ: Πράσινο για την επιστροφή του ΕΦΚ στους οινοπαραγωγούς

Καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής (ΕΦΚ) και των λοιπών επιβαρύνσεων, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για αδιάθετο κρασί.

Σε μια σημαντική αλλαγή προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά την επιβάρυνση των οινοπαραγωγών με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κρασιού για τις ποσότητες που δεν έχουν ακόμα διαθέσει.

Με Απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής (ΕΦΚ) και των λοιπών επιβαρύνσεων, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του.

Επιπλέον, με την Υπουργική Απόφαση καθορίζεται η διαδικασία διαγραφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κρασιού και των λοιπών επιβαρύνσεων στην περίπτωση που οι εν λόγω επιβαρύνσεις είχαν μεν βεβαιωθεί σε μικρούς οινοπαραγωγούς, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί για αποθέματα κρασιού, το οποίο δεν είχε διατεθεί στην κατανάλωση κατά το ανωτέρω διάστημα.

«Βάζουμε τέλος στις στρεβλώσεις, τις οποίες δημιούργησε ένας άδικος φόρος, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.