Skip to main content

Υπηρεσίες one stop από τον ΕΦΚΑ – Οι νέες τοπικές διευθύνσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι τοπικές διευθύνσεις του ενιαίου φορέα ασφάλισης ΕΦΚΑ, θα είναι 9, όσα δηλαδή ήταν τα πρώην καταστήματα του ΙΚΑ.

Με ταχείς ρυθμούς τρέχει η διαδικασία της πλήρους ενοποίησης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και της κατάρτισης του νέου οργανογράμματος του οργανισμού προκειμένου να περάσει σε μια νέα σύγχρονη εποχή, έχοντας ως βασικό στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων πολιτών.

Σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην οδό Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται οργανωτικές αλλαγές τόσο στις εσωτερικές δομές όσο και εξωτερικά όπου ήδη πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης, για αυτό και έχει τοποθετηθεί η τεράστια σκαλωσιά και το πράσινο προστατευτικό πανί που καλύπτει την πρόσοψη του υποκαταστήματος.

Οι αλλαγές πραγματοποιούνται έτσι ώστε στο κτήριο της Αριστοτέλους, μέχρι τέλη του έτους να μπορεί να στεγαστεί η Α’ Τοπική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από την οποία θα εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από το ταμείο που ήταν ασφαλισμένοι αλλά και η Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού Κεντρικής Μακεδονίας.

Ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ προχωρά στην επόμενη φάση της πλήρους ενοποίησης όλων των ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, κ.α) προκειμένου ο πολίτης να εξυπηρετείται από μια και μόνο υπηρεσία, χωρίς να αναγκάζεται να καταφεύγει στο εκάστοτε ταμείο πού ήταν ασφαλισμένος.

Στη Θεσσαλονίκη οι τοπικές διευθύνσεις του ενιαίου φορέα ασφάλισης ΕΦΚΑ, θα είναι 9, όσα δηλαδή ήταν τα πρώην καταστήματα του ΙΚΑ. Ήδη ως τοπική Διεύθυνση σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr λειτουργεί το πρώην ΙΚΑ Πύλης Αξιού, του Ευόσμου και υλοποιούνται και οι υπόλοιπες Σταυρούπολη, Τούμπα, 25ης Μαρτίου, Διαβατά κ.α.

Μια υπηρεσία δημιουργείται αυτή τη στιγμή στη Θέρμη, η οποία θα καλύπτει τις περιοχές των Βασιλικών, του Τριλόφου, της Επανομής και της Νέας Μηχανιώνας, ενώ μια θα λειτουργεί στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Ήδη στη Κεντρική Μακεδονία έχουν δημιουργηθεί οι αντίστοιχες τοπικές διευθύνσεις και αναμένεται αυτή των Σερρών το επόμενο διάστημα.

Πηγές του ΕΦΚΑ μιλώντας στη Voria.gr σημειώνουν ότι πρωταρχικός στόχος είναι οι τοπικές διευθύνσεις να λειτουργούν ως υπηρεσίες μιας στάσης (one stope), κάτι αντίστοιχο με τα σύγχρονα ΚΕΠ, όπου ο πολίτης θα εξυπηρετείται χωρίς να είναι αναγκασμένος να τρέχει σε διαφορετικές υπηρεσίες και κτήρια ακόμη και από μια περιοχή σε άλλη.

«Αυτό που προέχει είναι να ενδυναμώσουμε τον κοινωνικό μας ρόλο, πρέπει ο εκάστοτε συνταξιούχος σε ένα μήνα να μπορεί να πάρει τη σύνταξή του, γιατί πιθανόν να αφορά ακόμη και την αξιοπρεπή διαβίωσή του» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό ενοποιούνται υπηρεσιακά δεδομένα, παίρνουμε όλες τις συντάξεις από όλες τις δομές και τις εντάσσουμε σε μια ενιαία διαχειριστική λειτουργία. Για παράδειγμα η νέα διεύθυνση Τούμπας θα εξυπηρετεί ασφαλισμένους όλων των φορέων».

Αναφορικά με τις αλλαγές που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση και σε ενδεχόμενα παράπονα υπαλλήλων που θα χρειαστεί να μετακινηθούν από μια υπηρεσία σε κάποια άλλη από τον ΕΦΚΑ επισημαίνουν: «Το πρώτιστο για εμάς είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, οι ανάγκες των πολιτών είναι αυτές που καθορίζουν τις αποφάσεις μας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνη του πολίτη με την υπηρεσία. Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και αυτό θα γίνει όταν υπάρχει μια λειτουργική ισορροπία με δομές στελεχωμένες με το κατάλληλο προσωπικό και τον αριθμό των υπαλλήλων. Η στελέχωση της κάθε διεύθυνσης θα εξαρτάται από τη χωρική ασφαλιστική αρμοδιότητα. Για παράδειγμα η αρμοδιότητα της τοπικής διεύθυνσης της Νεάπολης φτάνει μέχρι το Σταυρό και την Αμφίπολη, άρα προφανώς πρέπει να υπάρξει αναδιάταξη στη στελέχωση. Στόχος είναι να στελεχώνονται οι υπηρεσίες με προσωπικό όσο το δυνατόν εγγύτερα σε αυτές, εξετάζοντας πάντα και άλλα κριτήρια».

Ένας ακόμη στόχος του ΕΦΚΑ είναι τα νέα τμήματα που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από τις συγχωνεύσεις είναι να λειτουργούν με τις καλύτερες συνθήκες τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.