Skip to main content

Προνόμια εμβολιασμένων: Αμιγείς και μεικτοί χώροι σε εστίαση-ψυχαγωγία από 15/7

Οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες - Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν σε ειδική πλατφόρμα τον τρόπο λειτουργίας τους

Το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη παρουσιάζουν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

1. Στους αμιγείς χώρους, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Εμβολιασμένοι νοούνται όσοι έχουν κλείσει τον εμβολιαστικό κύκλο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία δόση ή την μοναδική δόση.

2. Στους μεικτούς χώρους, στους οποίους θα μπορούν να μπαίνουν πέρα από τους εμβολιασμένους και όσοι έχουν υποβληθεί είτε σε rapid είτε σε μοριακό τεστ PCR.

Όλοι οι κλειστοί και μεγάλοι χώροι θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου, ενώ οι κλειστοί κινηματογράφοι και θέατρα από την 1η Ιουλίου.

Το όριο στους αμιγείς χώρους θα είναι από 75 έως 85% της συνολικής χωρητικότητας. Για τους μεικτούς χώρους από το 25% έως το 75%. Η διαβάθμιση εξαρτάται από τον χώρο, δηλαδή το πόσο μεγάλος συχγρωτισμός υφίσταται, και αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας της συνάθροισης.

 

«Εισηγούμεθα την καθιέρωση μίας διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, εξηγώντας πως θα έχουμε «κλειστούς χώρους, όπως τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα αλλά και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, όπως είναι τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης, όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν σε μια πλατφόρμα εάν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή.

«Ουσιαστικά εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή αν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ», είπε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας πως η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε μία κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα υφίσταται ειδική σήμανση στους εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης.

Κατά περίπτωση, στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να φορούν οι θεατές-πελάτες μάσκες, σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας πως είναι «προφανές πως στους μεικτούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει αυτή η υποχρέωση».

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε επίσης ότι θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και έλεγχοι οι οποιοι θα διεξάγονται από την Πολιτεία.

Οι έλεγχοι θα αφορούν:

για τους αμιγείς χώρους την τήρηση των όρων, να προσέρχονται δηλαδή όλοι οι πελάτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με το πιστοποιητικό νόσησης
για τους μεικτούς χώρους ότι υπάρχουν τα προβλεπόμενα από το νόμο, δηλαδή το αρνητικό τεστ

Ο έλεγχος θα γίνεται από μία κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα, από μία εφαρμογή ψηφιακή η οποία θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού το οποίο θα δηλώνεται.