Skip to main content

Ηπειρώτικο γλέντι: Το κλαρίνο, το βάλσαμο της ψυχής (φωτογραφίες)

Η παρηγοριά των ήχων που συνθέτει το πνευστό μουσικό όργανο λειτουργεί ως βάλσαμο στην ψυχή των ανθρώπων, ως ίαση στις πληγές τους.

Μελωδίες που εκφράζουν βαρύ καημό και στεναγμό, όπως λέει και ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο άσμα, αντικατοπτρίζουν οι εικόνες από γλέντι στους Πάδες του νομού Ιωαννίνων.

Κάθε χρόνο και ιδίως τα καλοκαίρια τα πανηγύρια έχουν την τιμητική τους, ωστόσο στην Ήπειρο ο επισκέπτης θα πρέπει να είναι μυημένος στους σκοπούς του κλαρίνου, τη βαριά του μελωδία και τα τοπικά μοιρολόγια.

Μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, ενώνουν τα χέρια και τις καρδιές τους και επιδίδονται σε... χορευτική λύτρωση νου και ψυχής μέχρι το πρωί, με το τσίπουρο από τους ντόπιους παραγωγούς να ρέει άφθονο. Όσοι έχουν βρεθεί σε ηπειρώτικα γλέντια γνωρίζουν το μυστικό: Ο χορός στην απόλυτη κορύφωσή του πραγματοποιείται στα γόνατα ενώ την ίδια ώρα ο κλαρινίστας μεγαλουργεί τοποθετώντας το κλαρίνο στο αυτί του πρώτου που σέρνει τον χορό. Η παρηγοριά των ήχων που συνθέτει το πνευστό μουσικό όργανο λειτουργεί ως βάλσαμο στην ψυχή των ανθρώπων, ως ίαση στις πληγές τους, θυμίζοντας περισσότερο μία ιδιάζουσα θεραπεία παρά διασκέδαση.

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το ηπειρώτικο γλέντι στους Πάδες των Ιωαννίνων, όπως τα αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Δημήτρη Τοσίδη: