Skip to main content

Υπό πίεση η ισπανική κυβέρνηση λόγω πανδημίας

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Υγείας «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες για την Ισπανία και την Ευρώπη».

Στην Ισπανία τα θύματα του κορωνοϊού ξεπερνούν πλέον τα 33.000, ενώ τις τελευταίες 48ώρες έχασαν τη ζωή τους 80 άνθρωποι, αναφέρουν στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν από τις αρχές περισσότερα από 2.700 κρούσματα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στην Ισπανία σε σχεδόν 900.000.

Η έκρυθμη κατάσταση πιέζει αφόρητα τη κυβέρνηση Σάντσεθ, η οποία είναι αποδέκτης σκληρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε τηλεοπτική ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίλια τόνισε: «Ακούω πολλά πολιτικά επιχειρήματα από την αριστερά και από τη δεξιά. Δεν ακούω όμως προτάσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας, η οποία αντιμετωπίζεται μόνο με υγειονομικά μέτρα. Τη τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 406 Ισπανοί. Σχεδόν 11.300 νοσηλεύονται και 1.595 συμπατριώτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας».

Μερική απαγόρευση κυκλοφορίας για 4,8 εκατομ. ανθρώπους

Η κατάσταση στην Ισπανία, όπως άλλωστε κα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους. Στη Μαδρίτη και οκτώ γειτονικές περιοχές ισχύει από την περασμένη Παρασκευή και για τις επόμενες δύο εβδομάδες μερική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Φερνάντο Σιμόν, επικεφαλής του Κέντρου Συντονισμού Έκτακτων Υγειονομικών Καταστάσεων δηλώνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν στην Ισπανία κατά μέσο όρο 263 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους: «Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Ναβάρα με 600 κρούσματα ανά 100.000 και η Μαδρίτη με 500 ανά 100.0000. Περίπου το 10% των νοσοκομειακών κλινών και το 18,8% των μονάδων εντατικής θεραπείας χρησιμοποιούνται σήμερα από ασθενείς με κορωνοϊό».

Radio Television Espanola

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle