Skip to main content

Υπό πίεση η Wall Street για τη βιομηχανία όπλων

Μετά το μακελειό σε σχολείο του Πάρκλαντ στη Φλόριντα, εντείνονται διαρκώς οι πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε να σταματήσουν οι συναλλαγές με εταιρείες όπλων

Μέχρι πρότινος ο χρηματοπιστωτικός κλάδος των ΗΠΑ μπορούσε να πραγματοποιεί σχετικά ανενόχλητα τις συναλλαγές του με εταιρείες κατασκευής όπλων. Όμως η αύξηση αιματηρών περιστατικών με ένοπλους δράστες δεν φέρνει πλέον στο στόχαστρο της κριτικής μόνο τη βιομηχανία όπλων αλλά και τους χρηματοδότες της. Εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τράπεζες δέχονται ολοένα αυξανόμενες πιέσεις. Η Blackrock, η Citigroup και η Bank of America ήταν τρία μεγαθήρια του κλάδου που προχώρησαν σε κάποια αναθεώρηση της πρακτικής που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα. Μπορούν και άλλες εταιρείες του κλάδου να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους;

«Θέλουμε με κάθε δυνατό για εμάς τρόπο να συμβάλουμε προκειμένου να μειωθούν τέτοια μακελειά», δήλωσε το στέλεχος της Bank of America Αν Φίνουκεϊν στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg. Όπως διευκρίνισε η ίδια, στο εξής δεν θα χορηγούνται δάνεια σε εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα στρατιωτικού τύπου που προορίζονται για πολιτική χρήση. Το τραπεζικό στέλεχος αναφέρεται σε στρατιωτικά πολυβόλα όπως το AR-15, ένα όπλο που χρησιμοποιείται συχνά σε αιματηρές επιθέσεις μεμονωμένων δραστών στις ΗΠΑ.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τράπεζα συμπαρατάσσεται με την ομάδα επιχειρήσεων που επιδιώκουν να κάνουν τις ΗΠΑ πιο ασφαλείς, τόνισε η Έιβερι Γκάρντινερ από την πρωτοβουλία Brady Campaign, που αγωνίζεται κατά της ένοπλης βίας.

Εμπόδια στις αγοραπωλησίες όπλων με πιστωτικές κάρτες;

Η αναζωπύρωση της δημόσιας συζήτησης γύρω από την ένοπλη βία στις ΗΠΑ δεν καθιστά όμως υπόλογες μόνον τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ο επικεφαλής του Λογιστηρίου της Πολιτείας της Ν. Υόρκης Τόμας Ντι Νάπολι απέστειλε προσφάτως επιστολές στους επικεφαλής μεγάλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών, όπως οι Mastercard, Visa, American Express και Wells Fargo, προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να τεθούν εμπόδια στις αγοραπωλησίες όπλων με χρήση πιστωτικών καρτών. Ο λόγος του Τόμας Ντι Νάπολι έχει βαρύτητα, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά του τρίτου σε μέγεθος στις ΗΠΑ συνταξιοδοτικού ταμείου για τη διαχείριση των συνταξιοδοτικών εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων στην Πολιτεία της Ν. Υόρκης.

Ωστόσο, το αν όντως η Wall Street προβεί σε ουσιαστική αλλαγή στάσης είναι άκρως αμφίβολο. Τα πρώτα μέτρα που έλαβαν εταιρείες όπως η Blackrock και η City Group μπορεί να θέσουν μεν υπό πίεση και άλλους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις. Γεγονός είναι πάντως ότι, για παράδειγμα, η Blackrock παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους κορυφαίων εταιρειών όπλων, όπως η Sturm Ruger και η Smith & Wesson. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε κάθε περίπτωση δεν έχουν πολιτική διάσταση, απλά συνιστά αντίδραση σε αιτήματα πελατών, ξεκαθάρισε η Blackrock. Εξάλλου μια προσεκτικότερη ματιά στα μέτρα που ανακοίνωσαν μέχρι σήμερα η Citigroup και η Bank of America, καθιστά σαφές ότι είναι κάθε άλλο παρά ριζοσπαστικά.

Χάνες Μπρόιστεντ (dpa)/ Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle