Skip to main content

Υπό πίεση ο Τζόνσον μετά τις δηλώσεις περί «πτωμάτων»

Κλιμακώνεται η πίεση για τον βρετανό πρωθυπουργό μετά από διαρροές στον βρετανικό Τύπο σχετικά με τις πρακτικές και την ηθική του.

Κατηγορίες κατά του βρετανού πρωθυπουργού και αντιδράσεις για τις φράσεις που φέρεται να είπε σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας πέρυσι το φθινόπωρο: Σύμφωνα με τις Daily Mail και Times, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μεταξύ άλλων «προτιμώ να δω πτώματα να στοιβάζονται, παρά να εγκρίνω ένα τρίτο λοκντάουν», καθώς και «αφήστε τον κορωνοϊό να θερίζει προκειμένου να μείνει η οικονομία ανοιχτή». Σύμφωνα βέβαια με τον ίδιο, οι κατηγορίες αυτές είναι «εντελώς σκουπίδια».

Παράλληλα, σήμερα θα προσπαθήσει να μετατρέψει το τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο σε ευκαιρία αποπροσανατολισμού, εστιάζοντας στην πολιτική του ατζέντα, που αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και την ανάκαμψη της οικονομίας. Βέβαια κάτι τέτοιο δύσκολα θα επιτευχθεί, αφού δεν έχει ακόμα απαντήσει σε μια σειρά καταγγελιών που έχουν γίνει εις βάρος τους τις τελευταίες ημέρες. Η αρχή έγινε με τη διαρροή μηνυμάτων μέσω του BBC σχετικά με επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον βρετανό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Ντάισον στην αρχή της πανδημίας. Ο βρετανός πρωθυπουργός τότε εγγυήθηκε προσωπικά στον επιχειρηματία ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά του να μην επιβαρυνθούν επιπλέον φορολογικά οι υπάλληλοι, οι οποίοι θα μεταφέρονταν από τη βάση της εταιρείας στην Σιγκαπούρη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να συντονιστεί η παραγωγή μηχανικών αναπνευστήρων για λογαριασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.

Ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Τζόνσον και Κάμινγκς

Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι έκανε ό,τι «χρειάστηκε για το καλό της χώρας», ενώ κατηγόρησε ανοιχτά για τη διαρροή των μηνυμάτων τον πρώην κορυφαίο σύμβουλό του Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο πρώην ηγέτης της εκστρατείας του Μπρέξιτ, Κάμινγκς, όχι μόνο αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι βρίσκεται εκείνος πίσω από τις διαρροές, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση γράφοντας στο προσωπικό του μπλογκ μια μακροσκελή δημοσίευση. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ανήθικο και ανεπαρκή για τις ανάγκες της χώρας», ενώ έφερε στην επικαιρότητα την «σκιώδη» ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος της Ντάουνινγκ Στριτ και τον χειρισμό της πανδημίας.

Φήμες για την ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος

Για το ζήτημα του διαμερίσματος που φημολογείται ότι κόστισε έως και 200.000 λίρες, παρά την ετήσια κρατική επιχορήγηση των 30.000 λιρών,  ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει πληρώσει ο ίδιος για την ανακαίνιση, ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν για χρηματοδότηση είτε μέσω κομματικού δανείου είτε μέσω χορηγιών που δεν έχουν δηλωθεί.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του κοινοβουλίου και συγκεκριμένα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», αφού ο Μπόρις Τζόνσον θα δεχτεί μια νέα σειρά ερωτήσεων γύρω από τις καταγγελίες, ενώ το κόμμα των Συντηρητικών έχει μπροστά του την κοινοβουλευτική έρευνα στις 26 Μάιου σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας. Κύριος φόβος του κόμματος όμως είναι οι αποκαλύψεις που ενδέχεται να κάνει ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έχει δηλώσει πρόθυμος να μιλήσει για όλα.

Ζωή Κατζαγιάννακη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle