Skip to main content

Θεοφάνεια στη σκιά της Όμικρον - Στις 11.00 ο αγιασμός των υδάτων στη Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα - Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, οι εορτασμοί στη Θεσσαλονίκη.

Υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον και με αρκετούς περιορισμούς θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εορτασμοί των Θεοφανίων με τους ειδικούς να εφκράζουν την ανησυχία τους καθώς θεωρούν πως οι κατά τόπους τελετές Αγιασμού των Υδάτων στη χώρα, μπορεί να προκαλέσουν συνθήκες συνωστισμού.

Έτσι, κάνουν έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα και τις οδηγίες που έχουν δοθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας για το 2022, τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή, αποστάσεις και να κάνουν και self test πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις.

«Η καλύτερη λύση είναι, κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου. Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Η Ιερά Σύνοδος, κρατά χαμηλούς τόνους και δεν έχει εκδώσει δική της εγκύκλιο, αλλά απέστειλε προς όλες τις Μητροπόλεις την σχετική ΚΥΑ που έχουν εκδώσει τα συναρμόδια υπουργεία και ζήτησε την πιστή εφαρμογή της.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, για την είσοδο στους ναούς απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test για τους ανεμβολίαστους. Εξάλλου, τόσο εντός όσο και εκτός των ναών, οι πιστοί θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλο, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (τύπου ΚΝ 95 ή FFP 2).

Το θέμα που τίθεται, με δεδομένη την μεγάλη προσέλευση πιστών για την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, όπως άλλωστε συνέβη και τα Χριστούγεννα είναι ότι η Εκκλησία δεν έχει την δυνατότητα ελέγχου των πιστοποιητικών όσων εισέρχονται στους ναούς, πόσο μάλλον να ελέγχει την τήρηση των μέτρων σε εξωτερικούς χώρους, στους οποίους θα γίνει η ρίψη του Σταυρού.

Για το πώς θα γίνει ο εορτασμός την ημέρα των Θεοφανείων ρωτήθηκε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απάντησε τα εξής: «Ηδη, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται εντός και εκτός των ναών. Οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς έχοντας κάνει rapid test . Για την τελετή του αγιασμού των Υδάτων στον εξωτερικό χώρο θα τηρούνται κανονικά ο αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας η μάσκας υψηλής προστασίας».

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των Μητροπόλεων θα πραγματοποιήσει την τελετή αγιασμού των υδάτων με λιτό τρόπο για την αποφυγή διασποράς του ιού τηρώντας όμως την παράδοση της ρίψης του σταυρού στο νερό.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη όπου παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, στην πλειοψηφία τους οι εκδηλώσεις για τον Αγιασμό των Υδάτων θα γίνουν κανονικά, με τήρηση των μέτρων.

Η ρίψη του Σταυρού στην παλιά παραλία στο ύψος της Αγ. Σοφίας θα γίνει κανονικά στις 11.00, ενώ πιστοί αναμένεται να βουτήξουν τηρώντας το έθιμο.

Στην Καλαμαριά θα γίνουν τρεις ρίψεις του Σταυρού, σε Ναυτικό Όμιλο, Σκάλα Αρετσούς και Πλαζ Αρετσούς, χωρίς όμως λιτανεία και πιστούς που θα βουτήξουν.

Στον δήμο Θερμαϊκού η ρίψη του Σταυρού θα γίνει στη Νέα Μηχανιώνα χωρίς λιτανεία και πιστούς που θα βουτήξουν, ενώ στον Λαγκαδά η ρίψη θα γίνει στα Λουτρά και στη λίμνη Κορώνεια και πάλι χωρίς πιστούς που θα βουτήξουν.

Στον δήμο Αμπελκοκήπων Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών οι προγραμματισμένες τελετές Αγιασμού των Υδάτων δεν θα γίνουν υπό τον φόβο έξαρσης των κρουσμάστων.