Skip to main content

Εφιάλτης οι απαλλοτριώσεις για τον δήμο Καλαμαριάς-Μπορεί να βρεθεί να χρωστάει μισό δισ.!

Κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης χαρακτήρισε το ζήτημα το κορυφαίο από υπάρξεως του δήμου.

Θηλιά στον λαιμό της διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς αποτελούν οι οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις απαλλοτριώσεις κοινωφελών και κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα πραγματοποιείται ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν βουλευτές της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, τόνισε πως πρόκειται για "το κορυφαίο ζήτημα από υπάρξεως του δήμου που έχουμε να αντιμετωπίσουμε". Όπως είπε, χαρακτηρίστηκαν περίπου 1.300 στρέμματα ως κοινωφελή και κοινόχρηστα εντός των ορίων του δήμου Καλαμαριάς, εκ των οποίων τα 200 με 300 στρέμματα θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι λεπτομερής εικόνα για το ποιες εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί και δεν έχουν απαλλοτριωθεί θα προκύψει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Εξασφάλιση Κοινωφελών και Κοινόχρηστων Χώρων, για το οποίο ο δήμος έχει υποβάλει πρόταση για να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο, που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα εντός του 2022. "Η εκτίμηση η δικιά μου είναι ότι θα οδηγήσει σε ένα κόστος για τον δήμο περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι χώροι πρασίνου, χώροι σχολείων, χώροι πολιτισμού, χώροι σχολείων. Έχουμε απόλυτη ανάγκη στο άμεσο μέλλον, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η νομοθεσία, για 200 εκατομμύρια", τόνισε. Ο δήμαρχος ανέφερε το παράδειγμα οικοπέδου του ΑΟΑ έκτασης 20 στρεμμάτων, για το οποίο υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση. "Αν γι' αυτά τα 20 στρέμματα κάνουν αίτημα αποχαρακτηρισμού σε συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση, αυτό θα οδηγήσει τον δήμο την επόμενη μέρα, εντός δύο μηνών, να πρέπει να πάμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να βάλουμε την αντικειμενική αξία. Για την Εθνική είναι 21 εκατ. ευρώ, για τον ΑΟΑ θα είναι άλλα 10 εκατ. Μιλάμε για τέτοια νούμερα. Κι εδώ είναι που θέλουμε το πολιτικό σύστημα να καταλάβει και να συστρατευτεί μαζί μας", είπε.

Ο κ. Δαρδαμανέλης σημείωσε πως, για τις άμεσες ανάγκες, απαιτούνται 60 με 70 εκατομμύρια. "Πριν από 10 μέρες υπήρχε ιδιοκτήτης που μας έκανε κατάσχεση και διεκδικούσε ένα εκατομμύριο. Και τρέχαμε και παλεύαμε να δούμε τι ποσό μπορούμε να βρούμε. Βρήκαμε τελικά 600 - 700 χιλιάρικα να του δώσουμε και τα υπόλοιπα να τα πάρει του χρόνου. Ο άνθρωπος είχε δικαστική απόφαση στα χέρια του. Τέτοιες αποφάσεις έχουμε για δεκάδες εκατομμύρια. Οι νομικοί μάς είπαν ότι αυτό το άμεσο ποσό το εκτιμούν στα 60 με 70 εκατ. Και ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν δοθεί αντίστοιχα ποσά, 55 εκατ. για απαλλοτριώσεις στο στρατόπεδο Κόδρα οικοπέδων ιδιωτών που έβγαζαν στον δήμο στο κόκκινο, δηλαδή πτώχευση. Έχουμε γύρω στα 7 εκατ. για την απαλλοτρίωση της Πόντου, έχουμε τρεις ιδιοκτήτες που καλή τη πίστει περιμένουν, αλλά δεν θα περιμένουν για πάντα. Θα πάνε στο Ταμείο και θα κάνουν κατάσχεση. Ο ένας είναι για 4 εκατ. ευρώ. Καταλαβαίνετε τι θα πει για έναν δήμο με 5 εκατ. τεχνικό πρόγραμμα να γίνει μία κατάσχεση 4 εκατ. Σημαίνει την άλλη μέρα λουκέτο. Αυτές οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν στο πλαίσιο ενός δήμου, που έχει ένα τεχνικό πρόγραμμα επί της ουσίας 5 με 10 εκατ. τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό 50 εκατ. Μιλάμε για τις ανάγκες σε Πόντου, Σοφούλη, σε διάνοιξη άλλων δρόμων από ρυμοτομίες, χαρακτηρισμούς οικοπέδων, στο Κόδρα, μιλάμε για ύψος οικονομικό περίπου στο μισό δισ. ευρώ!", υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος επισήμανε πως, παράλληλα με το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα πρέπει ο δήμος να δει τι εργαλεία έχει στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Όπως είπε, πρώτον θα πρέπει ο δήμος να έρχεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τον κάθε ιδιοκτήτη που απαιτεί τα χρήματά του. "Το οικόπεδο το οποίο είναι το επίμαχο αυτό το διάστημα είναι αυτό της Εθνικής. Θα πρέπει να πιεστεί η Εθνική, που δεν είναι κάτι ξένο προς το Δημόσιο. Θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία χωρίς δόμηση ή τουλάχιστον μικρή δόμηση", είπε. Ο κ. Δαρδαμανέλης ανέφερε πως έκανε επαφή με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, ο οποίος, όπως είπε, έχει επίσης δεμένα χέρια. Εξήγησε πως το Πράσινο Ταμείο μπορεί να αναμοχλεύσει προς δήμους μόλις το 2,5% των εισπράξεων από αυθαίρετα, ποσοστό που για φέτος αντιστοιχούσε για όλη τη χώρα σε 12 εκατ. και αναλογικά για την Καλαμαριά σε 100.000 ευρώ. "Αυτό το 2,5% θα πρέπει να πιέσουμε πολιτικά να αυξηθεί. Το συζήτησα μαζί του, είναι θετικός και ήδη το έχει ζητήσει ως Πράσινο Ταμείο. Θα πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από όλους, ώστε αυτό να γίνει πράξη", τόνισε.

Ο κ. Δαρδαμανέλης εξήγησε επίσης πως Τράπεζα Γης δεν νοείται εντός των ορίων του δήμου Καλαμαριάς, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις ούτε στην επέκταση στη Μίκρα. Επίσης, ανέφερε πως σε επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών έλαβε εκ νέου τη δέσμευση ότι θα βρεθούν τα 15 εκατ. που απαιτούνται για να απαλλοτριωθεί η Πόντου, προκειμένου να γίνει η διάνοιξη 15 του δρόμου, κάτι που είχε υποσχεθεί και ο πρωθυπουργός πέρσι. "Άλλο εργαλείο που έχουμε είναι ο δανεισμός. Αν είμαστε έτοιμοι και ώριμοι κι αν υπάρχει κάποιο οικόπεδο που αξίζει να υποθηκεύσουμε ένα κομμάτι από το μέλλον του δήμου μας αγοράζοντας μία έκταση που είναι απαραίτητη θα πρέπει να το συζητήσουμε εδώ", πρόσθεσε.

Ειδικά για το οικοπεδο της Εθνικής ο δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός ως προς τη δόμηση. "Δεν υπάρχει περίπτωση ως δήμος Καλαμαριάς, ως διοίκηση, ως δημοτικό συμβούλιο, ως κάτοικοι της Καλαμαριάς να το επιτρέψουμε. Όπως έγινε και στο προηγούμενο οικόπεδο, που υπήρχαν μαύρες σημαίες, θα είμαστε όλοι εκεί, πρώτος εγώ, δεν θα αφήσουμε να χτιστεί. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, όμως, θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα άλλα εργαλεία", τόνισε.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αλλαγή της νομοθεσίας, το οποίο χαρακτήρισε "κυριολεκτικό εφιάλτη για τον δήμο", εξήγησε στο σώμα ο νομικός σύμβουλος του δήμου. "Πλέον η νομοθεσία και η νομολογία έχουν αλλάξει δραματικά υπέρ των ιδιωτών. Ενώ παλιά οι δήμοι είχαν προνόμια δημοσίου και δεν μπορούσε να γίνει κατάσχεση, πλέον μετά την πίεση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, εφόσον απαλλοτριώνεται οικόπεδο, πρέπει να αποζημιώνεται πλήρως ο ιδιώτης", ανέφερε και πρόσθεσε πως ο πολίτης με τελεσίδικη δικαστική απόφαση μπορεί να προβεί σε κατασχέσεις στα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου.