Skip to main content

Φεύγει μέχρι το καλοκαίρι το Αστυνομικό Τμήμα από την Αριστοτέλους

Ο ιδιοκτήτης του κτηρίου που είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ, έχει εκφράσει πρόθεση να το εκμεταλλευτεί, οδηγώντας ουσιαστικά σε «έξωση» τη βάση της ΕΛΑΣ στο κέντρο.

«Στον αέρα» βρίσκεται το κεντρικότερο αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, καθώς το κτήριο που στεγάζεται το ΑΤ Λευκού Πύργου στην Αριστοτέλους προορίζεται για άλλη χρήση.

Και αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης του κτηρίου που είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ, έχει εκφράσει την πρόθεση να το εκμεταλλευτεί, οδηγώντας ουσιαστικά σε «έξωση» τη βάση της ΕΛΑΣ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει ένα επενδυτικό πλάνο που προβλέπει τη μετατροπή του κτηρίου σε ξενοδοχείο.

Αν και πρόκειται για ένα από τα πλέον δυσλειτουργικά κτήρια που στεγάζουν αστυνομικό τμήμα, αποτελεί το κέντρο της αστυνόμευσης του κέντρου της πόλης με συνολική δύναμη 240 αστυνομικούς.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΠΟΑΣΥ Θεόφιλος Παπαδάκης, «η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να βρει μέχρι το καλοκαίρι ένα νέο κτήριο. Μπορεί να είναι δημόσιο, ή να ενοικιαστεί ένα νέο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια μετεγκατάσταση αστυνομικού τμήματος ενέχει πολλούς κινδύνους «καθώς είναι το πλέον νευραλγικό κομμάτι της πόλης, με πολλές υποθέσεις, αφού οι συνάδελφοι έχουν να αντιμετωπίσουν παρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών, επεισόδια και εκτοντάδες άλλα περιστατικά».

Για την ΕΛΑΣ το τμήμα του Λευκού Πύργου συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «μαμούθ» τμήματα, που προήλθε μετά τη συγχώνευση των τμημάτων της πλατείας Δημοκρατίας και Άνω Πόλης.

Αν και επί υπουργίας Δένδια είχε εξαγγελθεί η μετεγκατάστασή του σε χώρο εντός της ΔΕΘ, επικρατέστερη τοποθεσία πλέον είναι η μεταφορά του στο κτήριο του πρώην ΟΠΑΔ στην αρχή της Μοναστηρίου, ενώ εξετάζεται η περίπτωση κτηρίων στην οδό Πολυτεχνείου και του λιμένος Θεσσαλονίκης.

Οι συνδικαλιστές έχουν εκφράσει την επιθυμία εάν υπάρξει μετεγκατάσταση του ΑΤ Λευκού Πύργου, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί και την τουριστική αστυνομία, αυτό να μεταφερθεί σε ένα λειτουργικό και σύγχρονο κτήριο, που θα πληροί τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και θα είναι ταυτόχρονα προσβάσιμο από τα ΑμεΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «αδελφό» Τμήμα Ασφαλείας του ΑΤ Λευκού Πύργου παραμένει στην οδό Δωδεκανήσου μαζί με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, αν και έχει ζητηθεί η συστέγαση των δύο τμημάτων ώστε να είναι πιο ομαλή η συνεργασία τους.