Skip to main content

Υποχρεωτικό ή όχι το εμβόλιο κατά της ιλαράς;

Έντονη συζήτηση διεξάγεται αυτόν τον καιρό στη Γερμανία για την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της ιλαράς.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της ιλαράς ή όχι; Το δίλημμα απασχολεί την κοινή γνώμη της Γερμανίας εδώ και ημέρες. Ενώ η κυβέρνηση της Βαυαρίας επιμένει τα εμβόλια να εξακολουθούν να γίνονται σε εθελοντική βάση, κρατίδια όπως η Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και το Βρανδεμβούργο αλλά και ο χριστιανοδημοκράτης ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστηρίζουν την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία. Σύμφωνα με την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες «η ατομική ελευθερία έχει τα όρια της, όταν συνιστά απειλή για την υγεία πολλών άλλων.» Η κ. Νάλες παρέπεμψε σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) βάσει της οποίας η άρνηση ενός εμβολιασμού κατά της ιλαράς συνιστά «παγκόσμια απειλή για την υγεία».

Πάνω από 2 εκ. κρούσματα ετησίως

Σύμφωνα με στοιχεία του WHO το 2018 οι περιπτώσεις ιλαράς που καταγράφηκαν παγκοσμίως ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με το 2017 στις και έφθασαν τις 229.000. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι στην πραγματικότητα τα κρούσματα θα πρέπει να ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια. Αναφορικά με την Ευρώπη η WHO σημείωσε τον περασμένο χρόνο τριπλασιασμό των περιπτώσεων ιλαράς που έφθασαν περίπου τις 20.000.

Σε αντίθεση με αυτή την τάση η Γερμανία σημείωσε μείωση του αριθμού κρουσμάτων. Από 900 περίπου περιπτώσεις το 2017 το 2018 είχαν καταγραφεί γύρω στις 500 νέες. Παρεμπιπτόντως, στην  Ελλάδα σημειώθηκαν 3.258 κρούσματα ιλαράς την περίοδο 1.5.2017 μέχρι 13.12.2018. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που ήταν ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η ιλαρά δεν πρόκειται να εξαλειφθεί αν…

Παρά τη στασιμότητα των κρουσμάτων ιλαράς στη Γερμανία, το ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων Ρόμπερτ Κοχ στο Βερολίνο προειδοποιεί ότι ο αριθμός τους είναι αρκετός για να προκαλέσει τη διάδοση της αρρώστιας. Ευάλωτα είναι προπαντός άτομα που έχουν γεννηθεί μετά το 1970, τα οποία είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ανανεώσει το εμβόλιο. Το 95% των παιδιών που ξεκινούν τη σχολική εκπαίδευση στη Γερμανία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ενάντια στην ιλαρά. Το ποσοστό όμως εκείνων των παιδιών που παίρνουν και τη δεύτερη, εξίσου σημαντική, δόση μετά από 24 μήνες είναι χαμηλότερο από 80%.  Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Κάρλ-Γιόζεφ Λάουμαν η ιλαρά είναι μια υψηλού κινδύνου μεταδοτική ασθένεια, η οποία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί αν 5% των παιδιών παραμένουν χωρίς εμβολιασμό. Εξ ου και η αναγκαιότητα του υποχρεωτικού εμβολίου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle