Skip to main content

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πόσοι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για άδεια άνευ αποδοχών

Οι αιτήσεις για εξαίρεση λόγω προβλημάτων υγείας έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες επιτροπές υγείας και θα πρέπει να εξεταστούν μέσα σε πέντε ημέρες.

Τελείωσε χθες η προθεσμία για τις αιτήσεις εξαίρεσης λόγω προβλημάτων υγείας από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές.

Οι αιτήσεις έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες επιτροπές υγείας και θα πρέπει να εξεταστούν μέσα σε 5 ημέρες. Οι επιτροπές στις υγειονομικές περιφέρειες θα ξεκινήσουν την επεξεργασία των αιτημάτων σήμερα Πέμπτη 19 Αυγούστου και θα ολοκληρώσουν τη γνωμοδότηση εντός πέντε ημερών.

Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχει χρονική παράταση για την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων. Αυτό σημαίνει πως από τις 23 Αυγούστου μετά και την εξέταση των αιτήσεων, θα αρχίσουν οι κυρώσεις για το σύνολο του προσωπικού που δεν εμβολιάστηκε και τελικά δεν εξαιρέθηκε μετά και την επεξεργασία των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό έστω με τη πρώτη δόση μέχρι και τις 16 Αυγούστου. Το ποσοστό του εμβολιασμού εργαζομένων τουλάχιστον με μία δόση στις 12 Αυγούστου 2021 ανερχόταν στο 74,3% του προσωπικού. Στις 12 Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού το εν λόγω ποσοστό ανερχόταν στο 62,2%. Οπότε και μετά την εξέταση των αιτήσεων θα οριστεί το τελικό ποσοστό των εργαζομένων που θα πρέπει να τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Σειρά για στον υποχρεωτικό εμβολιασμό παίρνουν και οι υγειονομικοί καθώς όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας που δεν έχουν προβεί στον εμβολιασμό και δεν θα εξαιρεθούν μετά την αίτηση τους από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έρχονται αντιμέτωποι με την επ’ αόριστόν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι τον εμβολιασμό τους ,έστω με την πρώτη δόση και εφόσον θα έχουν παρέλθει και 14 ημέρες.

Η άδεια άνευ αποδοχών σημαίνει πως ο ανεμβολίαστος εργαζόμενους δεν θα πληρώνεται όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον σε όλους όσους πουν όχι στον εμβολιασμό δε θα χορηγούνται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές παρά μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με άλλα λόγια όσοι δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού θα χάνουν και ένσημα που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα όταν έρθει η ώρα της σύνταξης.

Για την αναπλήρωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 3 μήνες) αντίστοιχων προσόντων, εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ήδη μεριμνήσει από το προηγούμενο έτος και είχε προχωρήσει στην πρόσληψη 500 ατόμων σε όλες τις δημόσιες προνοιακές δομές για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Πηγή: moneyreview.gr