Skip to main content

Υποδομές και επιχειρείν στη βαλίτσα Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη

Δύο συσκέψεις έχουν προγραμματιστεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Τρίτη - Τι ζήτησε από τους φορείς

Δύο πολύ σημαντικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πρόκειται να λάβουν χώρα την προσεχή Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη είναι προγραμματισμένη στις 15:00 και θα αφορά τις υποδομές στη Θεσσαλονίκη, ενώ η δεύτερη θα γίνει στις 16:00 και θα αφορά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομικότητα.

Στην πρώτη, η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από το Μετρό Θεσσαλονίκης και φυσικά τον σταθμό Βενιζέλου, για τον οποίο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί. Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί και η λύση της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου στην Περιφερειακή Οδό, το λεγόμενο και fly over. Σύμφωνα με μελέτες της Εγνατίας Οδού, ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να προκηρυχθεί σε 12-18 μήνες, με κόστος περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της δεύτερης σύσκεψης αναμένεται να βρεθεί, μεταξύ άλλων, η παραχώρηση, έως το τέλος του χρόνου, των 760 στρεμμάτων του δημοσίου στην Περαία στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ώστε να δημιουργηθεί το πάρκο καινοτομίας «Thess/Intec», που θα χρηματοδοτήσουν αποκλειστικά οι ιδιώτες. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η ανάπλαση της ΔΕΘ, αλλά και η καθιέρωση Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου, αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, στο στρατόπεδο Γκόνου, σε έκταση 670 στρ, όπως είχε ανακοινωθεί από τον κ. Μητσοτάκη από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.

Εν όψει των δύο αυτών συσκέψεων, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς λεπτομερείς αναφορές για τα πεδία αρμοδιοτήτων τους, χρονοδιαγράμματα περάτωσης των έργων και κοστολόγια, ώστε όλα τα παραπάνω να εισέλθουν σε καθεστώς ουσίας.

Οι συσκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην πόλη για το επίσημο δείπνο για του 8ου Συμπόσιου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας», που διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, στο ξενοδοχείο Hyatt.