Skip to main content

Να προχωρήσει επιτέλους το Μετρό ζητούν οι επιχειρηματικοί φορείς

Οι επιχειρηματικοί φορείς σημειώνουν επίσης ότι «θα πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει ανακύψει στον σταθμό Βενιζέλου».

Κοινό υπόμνημα επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης θα υποβάλουν επιχειρηματικοί φορείς της πόλης για το θέμα του Μετρό, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με  πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Με το υπόμνημα θα ζητείται από την κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το έργο να προχωρήσει επιτέλους απρόσκοπτα» και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση «να υποστηρίξει το έργο και να βοηθήσει, ως οφείλει, την άμεση συνέχισή του».

Οι επιχειρηματικοί φορείς απαιτούν επίσης «άμεση σύνταξη νέου ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος για το έργο, το οποίο στο εξής θα τηρείται κατά γράμμα, χωρίς παρεκκλίσεις».

«Οι κάτοικοι αυτής της πόλης, η επιχειρηματική της κοινότητα, η επιστημονική της κοινότητα, η Θεσσαλονίκη Απαιτεί το σεβασμό όλων απέναντι  στην πόλη, στους πολίτες της και σε όσους θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους και μένοντας χωρίς δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος να λειτουργήσει το Μετρό» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ρητά επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο. Ούτε η πόλη αντέχει την καθυστέρηση από ενδεχόμενη επαναδημοπράτηση ούτε η χώρα το κόστος σε χρήμα.

Οι επιχειρηματικοί φορείς σημειώνουν επίσης ότι «θα πρέπει, ταυτόχρονα, να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει ανακύψει στον σταθμό Βενιζέλου με τις αρχαιότητες. Λύσεις υπάρχουν και έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

»Επιθυμία όλων αποτελεί η διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, όπως αυτή αποτυπώνεται στα αρχαιολογικά ευρήματα της οδού Βενιζέλου. Ωστόσο, ο σταθμός Βενιζέλου δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί, όπως θα συμβεί αν ισχύσει η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ (αντί της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησής τους, που έχει τεκμηριωθεί ως ιδανική λύση)».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μ. Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Π. Παπαδόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Κ. Χαντζαρίδης, ο Χρ. Γεωργίου εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ε., ο Δ. Ραίδης εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ε. και ο Ι. Μανδρίνος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Εμπόρων Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν, επίσης, ο Ευστ. Αβραμίδης Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, καθώς και ο Π. Μπίλιας Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει τους συμμετέχοντες φορείς. ως ο πλέον  ειδικός, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις συνέπειές τους στις εργασίες κατασκευής του Μετρό.