Skip to main content

Κατά του δήμου για τα τραπεζάκια ο Σύλλογος Φίλων της Νέας Παραλίας

Η προσπάθεια του δήμου να εκμεταλλευτεί πέρα κάθε προδιαγραφής τα Περίπτερα θα βλάψει πολλαπλά τη Νέα Παραλία, αναφέρεται σε υπόμνημα του Συλλόγου.

Για προσπάθεια εκμετάλλευσης των Περιπτέρων πέρα από τις προδιαγραφές βλάπτοντας πολλαπλά και υποβαθμίζοντας τη Νέα Παραλία κατηγορεί τον δήμο Θεσσαλονίκης ο Σύλλογος Φίλων της Νέας Παραλίας με υπόμνημα προς τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τους αντιδημάρχους Οικονομικών Άννα Αγγελίδου και Αστικού Περιβάλλοντος Θανάση Παππά ενόψει της σημερινής συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο για τον κανονισμό διάθεσης κοινοχρήστου χώρου στη Νέα Παραλία και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον υπαίθριο χώρο.

«Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας έχει επανειλημμένα ζητήσει τη δημοπράτηση των Περιπτέρων γιατί σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν και θα εξυπηρετήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των περιπατητών. Η προσπάθεια του Δήμου να εκμεταλλευτεί πέρα κάθε προδιαγραφής τα Περίπτερα θα βλάψει πολλαπλά τη Νέα Παραλία και θα την υποβαθμίσει. Η μη τήρηση των προδιαγραφών μπορεί να προκαλέσει ακύρωση των αποφάσεων, έχει ήδη γίνει και έχει προκαλέσει καθυστέρηση ενός έτους και πιθανόν προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δια του αρμόδιου Εντεταλμένου Συμβούλου μετά από ερώτηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει παραδεχτεί την αδυναμία αστυνόμευσης. Τα Περίπτερα Πολιτισμού και Αναψυχής έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν περιορισμένο αριθμό καθήμενων», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος επισημαίνει τα παρακάτω για τα περίπτερα:

1. Μεγάλο Περίπτερο Πολιτισμού και Αναψυχής του Κήπου του Νερού:
Το αναψυκτήριο δημοπρατήθηκε με συγκεκριμένη εξωτερική επιφάνεια τραπεζοκαθισμάτων και τώρα εν μέσω μίσθωσης αυξάνεται η εξωτερική επιφάνεια. Επιτρέπεται και θεωρείται νόμιμο να αλλάζουν δεδομένα μετά τον διαγωνισμό; Επιπλέον ο υπολογισμός που επιτρέπει τον διπλασιασμό των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων είναι πλασματικός γιατί δεν παίρνει υπόψη του ότι οι χώροι υγιεινής που βρίσκονται σε επαφή με το περίπτερο εξυπηρετούν σύμφωνα με τη μελέτη και την υλοποίηση, όλους τους περιπατητές της Νέας Παραλίας. Γι αυτό το λόγο έχουν εξωτερική πρόσβαση. Η συγκεκριμένη προδιαγραφή αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο με το οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης προκήρυξε τον διαγωνισμό.

2. Πρώην Interni:
Ο Κήπος του Ίσκιου είναι περιοχή του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας. Ανατέθηκε η μελέτη του και διακόπηκε στη φάση της οριστικής μελέτης επειδή η προοπτική της ανάπλασης δημιούργησε μεγάλη οικονομική προοπτική σε ότι αφορά στην εκμετάλλευση του ακινήτου και δημοπρατήθηκε άμεσα, με τα γνωστά προβλήματα προσθήκης αυθαίρετων κατασκευών και αποκλειστικής χρήσης του δημόσιου χώρου. Σύμφωνα με τη μελέτη ο Κήπος του Ίσκιου είναι μία πλατεία προσβάσιμη σε όλους, δημοκρατική, χωρίς αποκλεισμούς που μέρος του παραχωρείται για τραπεζοκαθίσματα του χώρου αναψυχής. Η διαμόρφωση του χώρου και η αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου πρέπει να συνάδουν με την βραβευμένη αρχιτεκτονική μελέτη και να αποτελούν τμήμα της, κάτι που έχει αναφέρει ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σε σύσκεψη στο γραφείο του τον Ιούλιο του 2015 παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και του τότε Γενικού Διευθυντή. Ο μη καθορισμός του μέγιστου κοινόχρηστου χώρου που θα διατεθεί δεν ορίζεται εκ των προτέρων παρόλο που είναι γνωστή η επιφάνεια του κτιρίου. Αυτό θα οδηγήσει σε μη ελεγχόμενη κατάληψη και ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση μεγάλου τμήματος της Νέας Παραλίας. Η επιφάνεια του Κήπου του Ίσκιου ανέρχεται σε 7,5στρ. Θέλει η σημερινή διοίκηση να επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης:

3. Μικρά Περίπτερα Πολιτισμού και Αναψυχής:
Τα μικρά Περίπτερα Πολιτισμού και Αναψυχής σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετούν μικρό αριθμό καθήμενων πελατών. Έχουν ελάχιστους βοηθητικούς χώρους. Ο υπολογισμός των εξωτερικών χώρων ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων δεν παίρνει υπόψη του το μέγεθος των βοηθητικών χώρων, κάτι που είναι προαπαιτούμενο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η διάθεση όλων αυτών των κοινόχρηστων χώρων θα αυξήσει πολλαπλά τις ανάγκες αποθήκευσης και προετοιμασία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εξωτερικές αυθαίρετες κατασκευές, κάτι που ήδη συμβαίνει στο μεγάλο Περίπτερο Πολιτισμού και Αναψυχής του Κήπου του Νερού. Τέλος, η χρήση της παρακάτω παραγράφου

«Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν συνιστά παράβαση η επιμέρους υπέρβαση της δυναμικότητας των επιμέρους χώρων, εάν δεν υφίσταται υπέρβαση επί της συνολικής δυναμικότητας της επιχείρησης, που σημαίνει ότι το μέγιστο της δυναμικότητας σε καθήμενα άτομα , δηλαδή 120 άτομα, δύναται να εξυπηρετηθεί σε υπαίθριο χώρο».

Η παραπάνω δυνατότητα θα οδηγήσει αυτόματα στη μετατροπή του εσωτερικού χώρου σε χώρο προετοιμασίας, απαραίτητο για να εξυπηρετήσει τα 84τμ + αυτά που θα καταληφθούν παράνομα. Επειδή η λειτουργία αυτού του υπαίθριου χώρου θα είναι αδύνατη τους χειμερινούς μήνες θα φυτρώσουν θερμάστρες, πετάσματα, στέγαστρα και όλα αυτά που βλέπουμε στη Πλατεία Αριστοτέλους όπου με 80τμ εσωτερικό χώρο έχουμε πολλαπλάσια επιφάνεια εξωτερικού χώρου με στέγαστρα, θερμάστρες, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, δάπεδα, καναπέδες και πολυθρόνες και πλαστικά πετάσματα. Αυτός είναι ο στόχος σας;