Skip to main content

Υπόμνημα Νικολόπουλου κατά ΕΣΡ και Κοντομηνά για τις μετοχές του Alpha

Ο βουλευτής διαπιστώνει «μια σειρά από ανεπαρκείς ελέγχους του φορέα που είχαν σαν συνέπεια την κατ' εξακολούθηση πρόκληση ζημιάς στο Δημόσιο»

Υπόμνημα 11 σελίδων παρέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος στην Πταισματοδίκη Αθηνών του 30ού τμήματος, σε συνέχεια της μηνυτήριας αναφοράς του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «για τον πλημμελή τρόπο που το Δ.Σ. του ΕΣΡ άσκησε τα καθήκοντά του στο ζήτημα του ελέγχου μεταβίβασης των μετοχών της Alpha TV από τον πραγματικό μέτοχο Δημήτρη Κοντομηνά στην κόρη του Μαρία».

Ο βουλευτής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο υπόμνημά του σε μια σειρά «από ανεπαρκείς ελέγχους του φορέα που είχαν σαν συνέπεια την κατ' εξακολούθηση πρόκληση ζημιάς στο Ελληνικό Δημόσιο, που ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ!».

Ειδικότερα, ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει:

«Το ΕΣΡ, στο αρμόδιο τμήμα διαφάνειας είχε στη διάθεσή του το σύνολο των υπό έλεγχο στοιχείων των οικονομικών μέσων που διατέθηκαν το 2008, για την εξαγορά των μετοχών της Alpha TV, από τη νεοϊδρυθείσα προς τούτο offshore  Κυπριακή εταιρεία Alpha Media Group, με κατ' αρχή μέτοχο της, την επίσης κυπριακή offshore Sixomen ltd και πραγματικό μέτοχο κατ' αρχή τον Δ. Κοντομηνά.

Επομένως το ΕΣΡ είχε στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία της εξαγοράς των μετοχών το 2008 που όφειλε να εξετάσει και στο πλαίσιο της πρόσφατης προκήρυξης για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, σύμφωνα με την §Ε.1.2.1 της προκήρυξης, όπως πλέον αναλυτικά καταγράφω στη μηνυτήρια αναφορά μου.

Επίσης, το ΕΣΡ είχε στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία, για την επί σειρά ετών χρηματοδότηση της Alpha TV, με το μηχανισμό των υπέρ το άρτιο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με τιμές διάθεσης πολυπολλαπλάσιες (κατά δεκάδες φορές) της πραγματικής αξίας των μετοχών. Μηχανισμός ο οποίος λειτούργησε με σκοπό την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, όπως αποδείχθηκε για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου  υπέρ το άρτιο ποσού 117,5 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2005-2006. Στην περίπτωση αυτή, που ερευνήθηκε από την αρμόδια Δ΄ΔΟΥ, διαπιστώθηκε μηχανισμός εκτεταμένης φοροδιαφυγής και το 2017 καταλογίσθηκαν φόροι πλέον προστίμων 77 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Alpha TV που κατείχαν το 75,9 % των μετοχών».

Αναλύοντας περαιτέρω το σκεπτικό του, ο ανεξάρτητος βουλευτής υπογραμμίζει:

«Παρά, όμως, το ότι το ΕΣΡ τελούσε σε γνώση της εν λόγω πρακτικής της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, συνέχιζε να εγκρίνει την παράνομη χρηματοδότηση της Αlpha TV, η οποία το 2008, έτος εξαγοράς των μετοχών από την Alpha Media Group, είχε φθάσει  στα 311,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή επιπλέον των 117,5 εκατ. ευρώ (επί των οποίων καταλογίσθηκαν φόροι πλέον προστίμων 77 εκατ. ευρώ) με την εν λόγω πρακτική χρηματοδοτήθηκε η Alpha TV με το ποσό των 194,4 εκατ. ευρώ (311,9 εκατ. ευρώ – 117,5 εκατ. ευρώ), ποσό στο οποίο αναλογεί φοροδιαφυγή, πλέον προστίμων, 127,4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα δε η εν λόγω πρακτική χρηματοδότησης δια της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, επανεγκρίθηκε στο πλαίσιο της χορήγησης των αδειών το 2018, αφού σύμφωνα με την παρ. Ε.1.2.1 επανυποβλήθηκαν τα σχετικά με την προέλευση των οικονομικών μέσων στοιχεία για το σύνολο της περιόδου από την εξαγορά (2008) έως το 2017.

Το ΕΣΡ, παρά το ότι τελούσε σε γνώση του καταλογισμού  φόρων  πλέον προστίμων 77 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της Alpha TV την περίοδο 2005-2006, όσο του ότι αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε στη συνέχεια κατ' εξακολούθηση, έξω από κάθε λογική, ηθική και κατά παράβαση του κατά νόμο καθήκοντός του, έκρινε τη χρηματοδότηση ως σύννομη»!
Ακολούθως, στο υπόμνημα αναλύεται η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων του ΕΣΡ στο ζήτημα του ελέγχου  της μεταβίβασης των μετοχών της Alpha TV από τον πραγματικό μέτοχο Δ. Κοντομηνά (Sixomen ltd) στην Μαρία Κοντομηνά την 29-6-2016!»

Ο Νίκος Νικολόπουλος εξηγεί στη συνέχεια τους λόγους που κακώς το ΕΣΡ έκρινε νόμιμη τη μεταβίβαση των μετοχών του Alpha από τον Δημήτρη στη Μαρία Κοντομηνά, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται «κατ' ελάχιστο εύλογα ερωτηματικά όχι πλέον για την πλημμέλεια αλλά τη σκοπιμότητα των ενεργειών του ΕΣΡ, "επί  προφανή" ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, διευκολύνοντας κατά προκλητικό τρόπο την καταδολίευση δανειστών καθώς και την ενδεχόμενη φοροδιαφυγή. Kαι αυτό αφού χωρίς την είσπραξη ως φόρων ούτε ενός ευρώ, την 29-6-2016 μεταβιβάζονται περιουσιακά στοιχεία που κατά την πώλησή των στον γερμανικό κολοσσό RTL είχαν αξία 187,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, δε, όταν μόλις πρόσφατα στον προηγούμενο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών, ο Δ. Κοντομηνάς προσέφερε το ποσό των 60 εκατ. ευρώ στο οποίο εκτιμήθηκε η αξία μόνο της άδειας, ενώ τα λοιπά πάγια στοιχεία και δικαιώματα του Alpha TV ανέρχονται διαχρονικά περί τα 400 εκατ. ευρώ και τα αναπόσβεστα περί τα 90 εκατ. ευρώ (συν. 14). Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθεί η "φήμη και πελατεία" του αυτοδιαφημιζόμενου ως πρώτου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, οπότε η πραγματική αξία κυμαίνεται περί το ποσό πώλησης στο RTL».