Skip to main content

Υποψήφια για γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ντόρα Μπακογιάννη

Είναι η πρώτη φορά που προτείνεται για γ.γ. του Οργανισμού πρόσωπο από την Ελλάδα. Η εκλογή θα γίνει από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Ιούνιο.

Υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός. Την κυρία Μπακογιάννη πρότεινε για το συγκεκριμένο αξίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ είναι ανάμεσα στα τέσσερα πρόσωπα που διεκδικούν τη συγκεκριμένη θέση, ενώ είναι η πρώτη φορά που προτείνεται για ΓΓ του Οργανισμού πρόσωπο από την Ελλάδα.

Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, οργανισμού για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, είχαν προθεσμία μέχρι χθες τα μεσάνυχτα για να προτείνουν τον υποψήφιό τους.

Υποψήφιοι είναι, πέραν της κυρίας Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Μαρία Πετσίνοβιτς και ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας Αντριους Κουμπίλιους.

Τον Ιούνιο η εκλογή του νέου Γ.Γ.

Πλέον, τον Μάρτιο, η διυπουργική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης θα οργανώσει χωριστές συνεντεύξεις με τους τέσσερις υποψηφίους. Στη συνέχεια θα καταρτίσει τον τελικό κατάλογο υποψηφίων, ο οποίος θα διαβιβασθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εκλογή θα γίνει από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Ιούνιο. Ο νέος γενικός γραμματέας θα διαδεχθεί τον Νορβηγό Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, η θητεία του οποίου λήγει τον Σεπτέμβριο.

ΝΔ: Εξαιρετική τιμή για την πατρίδα μας

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «εξαιρετική τιμή για την πατρίδα μας» και εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Κύπρο, που πρότεινε και στηρίζει την κ. Μπακογιάννη. Μάλιστα, θεωρεί αυτονόητο και την αντίστοιχη υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση.

Αναλυτικά, η ΝΔ αναφέρει:

Η υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη για τη θέση της Γενικού Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί εξαιρετική τιμή για την πατρίδα μας, καθώς είναι η πρώτη φορά που πολιτικός από την Ελλάδα προτείνεται για ένα τόσο υψηλό και κρίσιμο, για την ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική, αξίωμα. Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να ευχαριστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία που πρότεινε και στηρίζει την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη και θεωρεί αυτονόητη και την αντίστοιχη υποστήριξη της από την ελληνική κυβέρνηση».