Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
x

ΥΠΟΨΗΦΙΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΨΗΦΙΣΩ;

Οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να στήσουν μια ατζέντα για την επόμενη μέρα των ψηφοφόρων τους.

Πόση Θεσσαλονίκη έβαλαν στην ατζέντα τους οι υποψήφιοι βουλευτές στις δυο εκλογικές περιφέρειες του νομού; Αρκετή θα έλεγα με μια πρώτη ανάγνωση. Κι αυτό είναι εξαιρετικά ευχάριστο, έστω και ως αναφορά. Όχι τόση όμως που να δικαιολογεί την ψήφο μας προς τους περισσότερους από αυτούς.

Οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους αν θέλουν να αγγίζει το μήνυμά τους τον κόσμο. Και το γράφω σήμερα που έχει λήξει η προεκλογική περίοδος και άρα δεν επηρεάζεται η δική τους προσπάθεια. Για να το έχουν οι ίδιοι υπόψη την επόμενη φορά...

Απευθύνονται σε ένα κοινό, που καλείται να αποφασίσει για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Αυτό όμως το κάνει με το ψηφοδέλτιο του κόμματος που εμπιστεύεται. Δεν χρειάζεται να βάλει και σταυρό για να στείλει το συγκεκριμένο μήνυμα...

Αυτό θεωρώ ότι είναι και μια εξήγηση για τα πολλά ασταύρωτα ψηφοδέλτια, που οι ίδιοι οι υποψήφιοι μου έλεγαν ότι βρίσκονται στις κάλπες. Και δεν το λένε μόνον αυτοί. Το λένε και πολλά μέλη εφορευτικών επιτροπών, εκλογικοί και δικαστικοί αντιπρόσωποι και όσοι έχουν ιδία γνώση της καταμέτρησης ψήφων.

Η αναπαραγωγή στον προεκλογικό λόγο των υποψηφίων όσων πρεσβεύει το κόμμα τους, όσων υπόσχεται η παράταξή τους, όσων κεντρικά διακυβεύονται είναι απαραίτητη. Η μάχη τους δεν είναι άλλωστε μόνο προσωπική, είναι και του κόμματος το οποίο φιλοξενεί στο ψηφοδέλτιό του το όνομά τους.

Ωστόσο, ο υποψήφιος βουλευτής είναι ο εκπρόσωπος των κατοίκων ενός συγκεκριμένου τόπου. Εν προκειμένω της Α' ή της Β' Θεσσαλονίκης. Και εφόσον θέλει να εκπροσωπήσει τους συμπολίτες του στο κοινοβούλιο, η βασική δουλειά του στη θητεία του θα είναι να προωθήσει λύσεις για τα ζητήματα του τόπου του. Την αναφέρω ως βασική, προσωπική δουλειά, επειδή οι γενικοί νόμοι που παράγονται σε μια κοινοβουλευτική θητεία απαιτούν στάση από τον κάθε βουλευτή, όμως εντάσσονται σε ένα πολιτικό πλαίσιο, που έχει αποδεχτεί ο βουλευτής από τη στιγμή που είναι υποψήφιος σε ένα συγκεκριμένο κόμμα. Οπότε εκεί η προσωπική δουλειά και παρέμβαση είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Όπως έχει διαμορφωθεί η ελληνική πολιτική πραγματικότητα, ο βουλευτής έχει ως κύρια εργασία να προωθήσει λύσεις σε ζητήματα των κατοίκων που τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κεντρικής διοίκησης (και των αποφάσεών της) και αυτοδιοίκησης. Να συνδράμει ώστε τοπικά θέματα να πάρουν το δρόμο τους.

Αυτό όμως συνεπάγεται γνώση των τοπικών ζητημάτων σε βάθος, αφήγημα για την κοινοβουλευτική του θητεία στη βάση των τοπικών ζητημάτων, θέσεις για μείζονα θέματα της Θεσσαλονίκης και όραμα για την περιοχή.

Από πόσους υποψήφιους τα ακούσατε αυτά στην προεκλογική περίοδο; Αν σε ορισμένους φαίνονται «ταπεινά» ή ζητήματα με τα οποία ασχολείται η τοπική αυτοδιοίκηση και δεν εμπλέκονται, τότε κάτι λάθος έχουν καταλάβει.

Ακόμη η αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης στη χώρα είναι ζητούμενο. Και η κάθε κυβέρνηση αποφεύγει να εκχωρήσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει η αυτοδιοίκηση. Μέχρι να φτάσουμε σε ένα τέτοιο μοντέλο διοίκησης του κράτους, η Πολιτεία, η κεντρική κυβέρνηση θα έχει άμεση εμπλοκή, είτε μέσω φορέων, είτε μέσω νομοθετημάτων στα τοπικά ζητήματα. Και ο ρόλος των βουλευτών θα είναι σημαντικός κυρίως ως προς τη δική τους εμπλοκή (ή μη) στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Από όλους θα ακούσατε τις γενικότητες ότι θέλουν να γίνει το μετρό, να αναπτυχθεί το λιμάνι και το αεροδρόμιο, να γίνει η Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων ή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κτλ. Σχέδιο για την επόμενη μέρα των αστικών συγκοινωνιών στο νομό από πόσους ακούσατε; Να βάλλουν κατά του σημερινού ή του χτεσινού ΟΑΣΘ ακούσατε τους πάντες. Πρόταση για την επόμενη μέρα;

Πόσους ακούσατε να σας περιγράφουν με σαφήνεια ένα σχέδιο προώθησης της προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του Σέιχ Σου; Από πόσους ακούσατε να σας λένε αν και πως θα λειτουργήσει η θαλάσσια συγκοινωνία; Από πόσους ακούσατε να σας μιλούν με στοιχεία για την τύχη της «Εγνατία Οδός ΑΕ»; Από πόσους ακούσατε να σας μιλούν για το σχεδιασμό του καθαρισμού και της προστασίας του Θερμαϊκού; Ότι είναι αναγκαίο να γίνει και έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε, το ξέρουμε εδώ και δέκα εκλογικές αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα όμως;

Αναφέρθηκα με παραδείγματα σε σημαντικά τοπικά ζητήματα στα οποία η κεντρική διοίκηση εμπλέκεται. Κι όμως, οι περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές τα πέρασαν στα... ψιλά, μιλώντας για τη μεσαία τάξη, τις φοροελαφρύνσεις, την πολιτική οπισθοδρόμηση ή την πολιτική αλλαγή. Καλή η αναφορά σε κεντρικές πολιτικές επιλογές, όμως αυτές τις έχει καθορίσει ήδη η συμμετοχή τους στο κομματικό ψηφοδέλτιο. Τα λένε αναλυτικά οι πρόεδροι των κομμάτων και τα δημοσιοποιημένα προγράμματά τους. Οι βουλευτές θα έπρεπε να μας μιλούν και με μια άλλη ατζέντα, τοπική, για τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς που σήμερα θα τους ψηφίσουν.

Ελπίζω να έφταιξε η μικρή χρονικά προεκλογική περίοδος αν και δεν το νομίζω...
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ