Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε «ομηρία» οι υποψήφιοι οδηγοί- Καθυστερούν οι εξετάσεις

Εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών φτάνουν στο σημείο να σταματούν να δέχονται εγγραφές, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στις εξετάσεις.

Μέχρι και έξι μήνες στην αναμονή βρίσκονται πολλοί υποψήφιοι για να δώσουν εξετάσεις οδήγησης, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ιδιοκτήτες και εκπαιδευτές από Σχολές Οδηγών της Θεσσαλονίκης.

Η αναμονή αυτή, όπως είναι λογικό, προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στους υποψηφίους που χρειάζονται να πάρουν το δίπλωμα οδήγησης, αλλά και στις Σχολές Οδηγών, αφού δυσχεραίνεται το έργο τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, εκπαιδευτές φτάνουν στο σημείο να σταματούν να δέχονται νέες εγγραφές, αφού δεν μπορούν να εγγυηθούν στους μαθητές τους για το διάστημα που θα χρειαστεί να περάσει μέχρι να δώσουν εξετάσεις.

Το ζήτημα έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο όταν, αμέσως μετά τη λήξη της πολυήμερης αποχής των εξεταστών, διαπιστώθηκε ότι είχε συσσωρευθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων που έπρεπε να εξεταστούν. Η πλειοψηφία των εξεταστών είναι υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών και απασχολούνται εκτός του ωραρίου τους, λαμβάνοντας μια σχετική αποζημίωση. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται εξετάσεις για περίπου 250 υποψήφιους κάθε εβδομάδα. Οι διαθέσιμοι εξεταστές όμως είναι πολύ λίγοι και δεν επαρκούν για όλους τους υποψήφιους από τις περίπου 115 σχολές που λειτουργούν στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σταδιακά, και κατά τους θερινούς μήνες, ο αριθμός των υποψηφίων άρχισε να εξισσοροπείται, ωστόσο από τη Διεύθυνση Μεταφορών τέθηκε πλαφόν προς τους εκπαιδευτές, να καταθέτουν μόλις δύο κάρτες υποψηφίων την εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει ισονομία. Συνεπώς, ο κάθε εκπαιδευτής οδήγησης έχει τη δυνατότητα να πάει 8 μαθητές του σε εξετάσεις κάθε μήνα (για δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου). Η κίνηση αυτή, όπως λένε οι εκπαιδευτές, τους έχει θέσει σε ένα καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού, φέρνοντάς τους σε αδιέξοδο.

Εκπαιδευτής οδηγών στην ανατολική Θεσσαλονίκη δήλωσε στη Voria.gr ότι, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, έχει σταματήσει να κάνει νέες εγγραφές σε υποψήφιους οδηγούς εδώ και τρεις εβδομάδες. Μάλιστα, όπως λέει, δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να ξανακάνει νέα εγγραφή, εάν δεν αυξηθεί ο αριθμός των εξεταστών. «Δεν είναι έντιμο να ξεκινάω μαθήματα με υποψήφιο χωρίς να ξέρω πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να εξεταστεί», αναφέρει. Ο συγκεκριμένος δάσκαλος τονίζει ότι έχει μαθητές που έχουν κάνει την εγγραφή των Ιούλιο και ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εξεταστούν. Ακόμη, ο ίδιος επισημαίνει πως ο περιορισμός των 8 εξετάσεων τους δυσκολεύει πολύ να καλύψουν όλα τα έξοδα και τη φορολογία που απαιτείται για να συντηρηθεί η Σχολή, πόσω μάλλον για να είναι κερδοφόρα ως επιχείρηση.

Ένας άλλος ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών επίσης στην ανατολική Θεσσαλονίκη, δήλωσε στη Voria.gr ότι έχει φτάσει στο σημείο να έχει σχεδόν 40 υποψηφίους στην αναμονή για εξετάσεις. Ο χρόνος αναμονής για κάποιους έχει φτάσει μέχρι και τους 6 μήνες. Μάλιστα, κάποιοι μαθητές, αφού έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα και βρίσκονται στην αναμονή για πολύ μεγάλο διάστημα, παίρνουν την καρτέλα τους και πηγαίνουν σε άλλη σχολή οδηγών για να δώσουν εξετάσεις. Η άλλη σχολή τυχαίνει να έχει μικρότερη ζήτηση, οπότε έχει τη δυνατότητα να καταθέσει την καρτέλα, ορίζοντας για το μαθητή την ημερομηνία εξέτασης. Προκύπτει, λοιπόν, ζήτημα αφερεγγυότητας για τους δασκάλους. «Μας τιμωρεί η Διεύθυνση Μεταφορών επειδή κάνουμε καλά τη δουλειά μας;», διαμαρτύρεται στη Voria.gr ο εκπαιδευτής. Σε άλλες περιπτώσεις, οι εκπαιδευτές δεν αναλαμβάνουν καν μαθητές, ξέροντας πως δεν θα μπορέσουν να τους εξυπηρετήσουν, με αποτέλεσμα να χάνουν εξ'αρχής την πελατεία τους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών Κεντρικής Μακεδονίας «Φίλιππος», Γεράσιμος Σαβράμης, δήλωσε στη Voria.gr ότι τα μέλη του Σωματείου αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, σε όλα τα επίπεδα, από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ο ίδιος εχθές είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρη Χατζηβρέττα, στον οποίο εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ωστόσο, ο κ. Σαβράμης είναι απαισιόδοξος. «Γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα, ωστόσο δεν προβλέπεται άμεση λύση αφού είναι απίθανο να αυξηθούν οι εξεταστές. Εμείς είχαμε προβλέψει ότι θα γινόταν έτσι τα πράγματα», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηβρέττας παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των εξεταστών είναι πολύ μικρός αναλογικά με τους υποψηφίους. «Πιστεύω ότι θα λυθεί το θέμα τις επόμενες ημέρες... Ίσως προσθέσουμε επιπλέον ώρες στους εξεταστές», ανέφερε στη Voria.gr

Η κατάσταση, εφόσον δεν βελτιωθεί, θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί δασκάλους και μαθητές έως τον Απρίλιο του 2017, οπότε αναμένεται να αλλάξει, με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, το καθεστώς έκδοσης αδειών οδήγησης.