Skip to main content

Ύποπτα για ξέπλυμα 15 στελέχη της Novartis σε Ελλάδα και εξωτερικό

Οι υπό αξιολόγηση ύποπτες ροές, οι οποίες έχουν «χαρτογραφηθεί» από τους εισαγγελείς, φαίνεται να αφορούν ποσά δωροδοκιών προς γιατρούς

Σε εξηγήσεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καλεί δεκαπέντε στελέχη της Novartis η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για στελέχη τόσο της μητρικής φαρμακοβιομηχανίας όσο και της Novartis στη χώρα μας οι οποίοι έχουν κληθεί από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, να δώσουν εξηγήσεις τις επόμενες ημέρες για ενδείξεις διακίνησης μαύρου χρήματος από το 2008 ως το 2012.

Οι κλήσεις για εξηγήσεις και ο προσανατολισμός της έρευνας σε γιατρούς γίνονται μετά το φιάσκο με τους πολιτικούς, στους οποίους προσανατολίστηκε η έρευνα για πάνω από δύο χρόνια, ενώ τώρα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διενεργεί έρευνα για τα πεπραγμένα στην υπόθεση της Νοvartis, μετά τις καταγγελίες για πολιτικο-δικαστικό σκάνδαλο.

Από το υλικό των εισαγγελικών λειτουργών φαίνεται να έχουν εντοπιστεί ροές χρημάτων που χρήζουν έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με πρακτικές της εταιρίας προς εξυπηρέτηση σκοπών της για την θέση της στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπό αξιολόγηση ύποπτες ροές, οι οποίες έχουν «χαρτογραφηθεί» από τους εισαγγελείς, φαίνεται να αφορούν ποσά δωροδοκιών προς γιατρούς στο πλαίσιο των εν λόγω πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι δεκαπέντε κληθέντες ως ύποπτοι, πρόκειται να δηλώσουν το «παρών» τους στην εισαγγελία τις αμέσως επόμενες ημέρες, είτε μεταβαίνοντας οι ίδιοι στο Εφετείο, είτε, όπως έχουν δικαίωμα, δια των δικηγόρων τους, ώστε να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας που τους αφορά και να ζητήσουν προθεσμίες για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

Με βάση το επίμαχο υλικό που αποτιμούν οι εισαγγελείς, θεωρείται βέβαιο πως οι επόμενες κινήσεις τους θα περιλαμβάνουν αντίστοιχες κλήσεις σε εξηγήσεις προς γιατρούς, για τους οποίους φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή τους από την πορεία των χρηματικών ποσών. Οι κλήσεις προς τους γιατρούς θα ανοίξουν τον επόμενο κύκλο έρευνας που θα αφορά την δωροδοκία, ενώ ενδέχεται να περιλαμβάνει και άλλα αδικήματα για τις περιπτώσεις που οι διερευνώμενοι, είτε ανήκαν στον δημόσιο τομέα, είτε κατείχαν θέσεις ευθύνης στον χώρο των νοσοκομείων και της Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει κληθεί ακόμα σε κατάθεση ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής των παράνομων πληρωμών, ο πρώην πανίσχυρος άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας, Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώ ο ίδιος με δηλώσεις-τοποθετήσεις του έχει αρνηθεί την ύπαρξη μαύρου ταμείου στην εταιρεία.