Δευτέρα 10 Μαΐου 2021
x

ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΚΑΡΕΛΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ

Η δίωξη έχει ασκηθεί για τα αδικήματα των βασανιστηρίων από κοινού, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου με ύποπτους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου έχει ασκηθεί από την εισαγγελία Άμφισσας, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που έφτασε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, όπου δικάζονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι.

Η δίωξη έχει ασκηθεί για τα αδικήματα των βασανιστηρίων από κοινού, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και οπλοφορία και οπλοχρησία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εισαγγελίας Άμφισσας, η δικογραφία για την εμπλοκή των σωφρονιστικών υπαλλήλων του Μαλανδρίνου είχε τεθεί στο αρχείο αρχικά. Αλλά στη συνέχεια το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας διέταξε τη διενέργεια της συμπληρωματικής ανάκρισης επειδή ένας σωφρονιστικός υπάλληλος είχε καταθέσει ότι είχε χτυπήσει με γκλοπ τον βαρυποινίτη μετά τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου.     

Στη σημερινή συνεδρίαση εξετάστηκε ως μάρτυρας σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Μαλανδρίνου, ο οποίος είπε ότι αντίκρισε τον Καρέλι μετά τη συμπλοκή που οδήγησε στο θάνατο τον δεσμοφύλακα.

«Τον συγκρατήσαμε αρχικά τον Καρέλι και είδαν τον συνάδερφο τους με αιμορραγεί από τον λαιμό. Ο Καρέλι σε εκείνη τη φάση δεν είχε πολλά χτυπήματα στην πλάτη, δεν υπήρχε αυτό το χάλι που είδα στη συνέχεια» ανέφερε, σύμφωνα με τον οποία υπήρχαν κάμερες στο διάδρομο των φυλακών.

Όπως τόνισε, μετά τη δολοφονία μετέφεραν τον Καρέλι σε ένα απομονωμένο δωμάτιο χωρίς όμως κάμερες.  Ο ίδιος σωφρονιστικός είχε αναλάβει να τον φυλάει έξω από το δωμάτιο της απομόνωσης και σύμφωνα με τον ίδιο είχε μπει ο υπαρχιφύλακας και ένας σωφρονιστικός που εκτελούσε χρέη νοσοκόμου για να τον δουν.

Στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε επίσης και ο διευθυντής των φυλακών Μαλανδρίνου, ο οποίος υποστήριξε ότι μεταφέρθηκε σε ειδικό κελί (χωρίς κάμερες) γιατί φοβήθηκαν μήπως τον επιτεθούν οι συγκρατούμενοι του μετά τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου. Είχε στα χέρια του  ιατρική βεβαίωση ότι ο Καρέλι χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας και πως είχε ανθρωποκτόνο τάση. Σημείωσε επίσης ότι μάλωνε ο βαρυποινίτης συνέχεια με συγκρατούμενούς του. Ο ίδιος έδωσε εντολή να πάνε όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στο σημείο γιατί ήταν κρίσιμο το περιστατικό. Εκτίμησε ότι σωστά έγινε και έφυγε από τις φυλακές Μαλανδρίνου γιατί οι άλλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπορεί να χειροδικούσαν σε βάρος του.

Επίσης κατέθεσε και άλλος σωφρονιστικός υπάλληλος του Μαλανδρίνου ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις κάμερες και τα συστήματα ασφαλείας. Όπως ανέφερε, το προηγούμενο διάστημα υπέστησαν βλάβη ορισμένες κάμερες λόγω πτώσης κεραυνού. Υποστήριξε επίσης ότι παρέδωσε το υλικό των καμερών, που λειτουργούσαν.

Άλλος σωφρονιστικός υπάλληλος υποστήριξε ότι πήγε να δει τον Καρέλι στο ειδικό κελί μετά το περιστατικό μαζί με άλλο συνάδερφό του. Όπως υποστήριξε, «επειδή ο Καρέλι ήταν απείθαρχος και έβριζε, τον χτύπησε τρεις φορές με γκλοπ στην πλάτη. Την δεύτερη φορά που τον είδα ο νοσοκόμος του πήρε την πίεση και είδαμε μόνο ένα χτύπημα στο μάτι, μώλωπες στον αυχένα και είχε ένα επίδεσμο στο χέρι από κόψιμο, από ποτήρι, όταν επιτέθηκε σε συγκρατούμενό του. Είχε πλήρη διαύγεια και από την αρχή ζητούσε να κρεμαστεί». Όπως υποστήριξε, τέλος, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πρότειναν στον Καρέλι να πάει στο νοσοκομείο και αρνήθηκε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ