Skip to main content

Υπόθεση Siemens: Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον Μαντέλη

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κρίθηκε ένοχος από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως που με τις νόμιμες προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις φτάνει συνολικά τις 140.000 ευρώ, για την «χορηγία» ύψους 450.000 μάρκων που έλαβε από τη Siemens, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 8 ετών με αναστολή.

Παράλληλα, το δικαστήριο με την απόφασή του επέβαλε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή στον Αρ. Μαντά και κάθειρξη 11 ετών στο άλλοτε μεγαλοστέλεχος του ΟΤΕ Ηλία Γεωργίου, ο οποίος μετά την απόφαση του δικαστηρίου οδηγείται στη φυλακή.

Μάλιστα, μετά την έκδοση της απόφασης, σύμφωνα με το protothema.gr, η υπεράσπιση του κ. Γεωργίου δήλωσε ότι καταθέτει στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης που εξέδωσε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αλλά και αίτηση αναστολής της ποινής.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει η ποινή των πέντε ετών που επιβλήθηκε στον κ. Μαντέλη να είναι εξαγοράσιμη προς 50 ευρώ ημερησίως. «Δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει. Εδώ δεν μπορεί να κάνει χειρουργείο για την καρδιά του και περιμένει τη σειρά του. Η πρόταση του εισαγελέα είναι εξοντωτική...», είπε στο δικαστήριο ο εκ των συνηγόρων του κ. Μαντέλη, Ι. Ηρειώτης.

Αλλά και ο ίδιος ο πρώην υπουργός λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε στο δικαστήριο: «Είναι μεγάλο το βάρος το οικονομικό. 1.100 ευρώ έχω το μήνα για να ζήσω και να συντηρήσω την οικογένεια μου».

Τελικά, το δικαστήριο έπειτα από σύντομη διάσκεψη αποφάσισε η ποινή των πέντε ετών που επέβαλε στον πρώην υπουργό να είναι εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως. Επίσης, οι δικαστές δέχθηκαν το αίτημα του κ. Μαντέλη για εξαγορά της ποινής με 32 δόσεις (η καταβολή τους θα αρχίσει) από τον ερχόμενοΣεπτέμβριο, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής μιας δόσης παύει η αναστολή, κάτι που σημαίνει πως ο πρώην υπουργός θα οδηγηθεί στη φυλάκή.

Παράλληλα με την απόφαση ποσό περίπου 230.000 ευρώ του Τ. Μαντέλη που είχε δεσμευτεί μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση, οι δικαστες αποφάσισαν να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο οπως ζήτησε ο πρώην υπουργός.

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε αποφασίσει την ενοχή του κ. Μαντέλη για το αδίκημα της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Μαντέλης έλαβε τα χρήματα για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ από τη γερμανική εταιρεία.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τα χρήματα δόθηκαν στον πρώην υπουργό σε δυο δόσεις, η πρώτη το 1998 και η δεύτερη το 2000 από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και κατέληξαν σε λογαριασμό του κουμπάρου του κ. Μαντέλη, ο οποίος είχε ανοιχτεί με την κωδική ονομασία «Α. Ρόκος».