Skip to main content

Υπόθεση συμβασιούχων Δ. Θεσσαλονίκης: Το τέλος μιας περίεργης δίωξης…

Επιστολή Ζέρβα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την παύση της δίωξης των έξι δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης για τους 560 συμβασιούχους.

του Τάσου Τασιούλα

Επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προκειμένου να σταματήσει η όποια διαδικασία πειθαρχικής δίωξης των έξι δημοτικών συμβούλων και πρώην μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, έστειλε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι από σήμερα αναμένεται να κληθούν από το πειθαρχικό συμβούλιο, ώστε να απολογηθούν για το θέμα των 560 συμβασιούχων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι συμβασιούχοι δικαιώθηκαν πρωτοδίκως, όμως ο πρώην γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος, εγκάλεσε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, επειδή δεν ασκήθηκε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Παρά το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει ομόφωνα για τη συγκεκριμένη στάση.

Έτσι οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι βρέθηκαν να διώκονται πειθαρχικά επειδή τήρησαν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καρούντζος αποφάσισε την παραπομπή τους στο πειθαρχικό, με βαριές μάλιστα κατηγορίες, λίγες μέρες προτού φύγει από τη θέση του…

Το πειθαρχικό συνεδρίασε, δόθηκε αναβολή και η νέα ημερομηνία εξέτασης της υπόθεσης αρχίζει από σήμερα.

Στο μεσοδιάστημα όμως ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη και πλέον η όποια δίωξή τους δεν έχει κανένα νόημα. Η τροπολογία είναι στο νόμο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 39.

«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων, που έλαβαν χώρα μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και παύουν οριστικά οι ποινικές, πειθαρχικές διώξεις και παύει κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και υπαλλήλων των ΟΤΑ και των υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, επί υποθέσεων σχετικών: α. με μη άσκηση ένδικων μέσων επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των ΟΤΑ και του προσωπικού δημοτικών νομικών προσώπων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) και β. με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού», αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο.

Η δίωξη πλέον δεν έχει κανένα νόημα και έτσι η ταλαιπωρία και το πολιτικό ζήτημα που δημιουργήθηκε από αυτή την υπόθεση αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν.

Ωστόσο, ο κ. Ζέρβας απέστειλε επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση επισημαίνοντας: «Έχω προφανές έννομο συμφέρον να ζητήσω να προβείτε στις κατά νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάκληση προηγούμενων πράξεών σας, με τις οποίες παραπέμφθηκε η  πειθαρχική υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 234 Ν.3852/2010, ώστε να εκδοθεί αρμοδίως απόφαση και να παύσει οριστικά η πειθαρχική μου δίωξη, απόφαση την οποία ζητώ να μου κοινοποιήσετε».

Όποιος καεί από το χυλό…