Skip to main content

Υπόθεση Τόσκο: «Από ένα ολέθριο λάθος μου, μία κοπέλα κατηγορείται για ανθρωποκτονία»

Με τις απολογίες των κατηγορούμενων συνεχίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου του 28χρονου Βούλγαρου οπαδού Τόσκο Μποτζατζίσκι.

«Κάθε μέρα κλαίω και προσεύχομαι στον Θεό να με συγχωρέσει. Μόνο αυτός έχει δικαίωμα να αφαιρέσει μια ζωή, κανένας άλλος».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την απολογία της σήμερα, Τρίτη η 27χρονη που πέρασε με αυτοκίνητό της πάνω από τον 28χρονο Τόσκο Μποτζατζίσκι που ήταν πεσμένος στο οδόστρωμα μετά τον ξυλοδαρμό του από οπαδούς του ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη, σε μια υπόθεση θανάτου που συγκλόνισε τη χώρα.

Η νεαρή που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κλαίγοντας με λυγμούς εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του άτυχου Τόσκο λέγοντας πως δεν θα έκανε ποτέ κακό σε κάποιον άνθρωπο και ειδικά σε ένα παιδί στην ηλικία της.

Τοποθετώντας τα γεγονότα σε χρονική σειρά, η κατηγορούμενη είπε πως βρέθηκε στο σημείο για να κάνει εξέταση β' χοριακής σε ιδιωτική κλινική, καθώς όπως ανέφερε, φοβόταν ότι είναι έγκυος. Σύμφωνα με όσα είπε, εκείνη την περίοδο διατηρούσε σχέση με τον όγδοο κατηγορούμενο, που κάθεται στο εδώλιο με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η κατηγορούμενη περιέγραψε ότι ο 49χρονος την προέτρεψε να μην ανησυχεί και να κάνει υπομονή να περάσουν οι μέρες των γιορτών για να κάνει την εξέταση, ωστόσο η ίδια υποστήριξε πως δεν άντεχε να περιμένει.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως πήγαν στην κλινική και ανέμεναν τα αποτελέσματα. «Δεν άντεχα. Ήμουν ανήσυχη και ήθελα να κάνω μια βόλτα με το αυτοκίνητο για να μην σκέφτομαι. Όταν γύρισα δεν έβρισκα πάρκινγκ, είχα βαρεθεί κιόλας οπότε μπήκα μέσα στην κλινική. Μου είπε να πάμε για έναν καφέ και μετά θα πάει στο Παλατάκι να δει τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ ΠΑΟΚ-Άρη με τον γιο του. Του είπα ότι είναι αναίσθητος και μετά πήραμε το αυτοκίνητο και ξαφνικά βρεθήκαμε στο σημείο όπου γινόταν η συμπλοκή», είπε στην απολογία της.

«Είδα πολλούς μαυροφορεμένους με κράνη. Ο 49χρονος μου είπε να πάρω το αμάξι και να φύγω γιατί θα γινόταν χαμός. Πήδηξα στη θέση του οδηγού, αλλά από την ταραχή μου δεν σήκωσα τη θέση και προσπάθησα να κάνω όπισθεν. Ξαφνικά βλέπω άτομα να τρέχουν και να χτυπιούνται. Δεν μπορούσα να δω ποιος χτυπούσε ποιον. Ήμουν σοκαρισμένη. Είχα πάθει κρίση και φοβόμουν. Προσπαθούσα να κρατήσω το τιμόνι αλλά και την ταραχή μου. Ήθελα να φύγω, να σωθώ. Απέφυγα δύο συμπλοκές, έφτασα σε ένα σημείο και πάτησα κόρνα να μου ανοίξουν να περάσω. Δεν κατάλαβα τίποτα άλλο. Από την ταραχή και τον φόβο μου ένιωσα ότι απελευθερώθηκα όταν βγήκα από το πλήθος και για αυτό αύξησα ταχύτητα, όχι για να μην με βρουν. Δεν κατάλαβα ότι χτύπησα άτομο. Αν το ήξερα θα γυρνούσα να τον περιθάλψω. Γύρισα στο σπίτι και μετά είδα τι έγινε», είπε η 27χρονη κατηγορούμενη.

Πρόσθεσε ακόμα πως δεν είχε δει άτομα πεσμένα στον δρόμο καθώς και ότι δεν έχει καμία σχέση με οπαδικά.

Στα κομμάτια της απολογίας της που ισχυρίζεται ότι δεν κατάλαβε ότι χτύπησε άνθρωπο στάθηκε ο πρόεδρος της έδρας. «Το αυτοκίνητό σας φαίνεται να δυσκολεύτηκε να περάσει. Σκύλο να είχατε πατήσει θα έπρεπε να είχατε σταματήσει. Ανασηκώθηκε ολόκληρο όχημα και δεν το καταλάβατε;», επισήμανε.

Ερωτώμενη για την ταυτότητα του θύματος είπε πως δεν γνώριζε τίποτα για αυτόν, με τον πρόεδρο της έδρας να υπενθυμίζει τη δήλωση του πατέρα του 28χρονου ότι ήταν αρχηγός οπαδών της Μπότεφ. Η ίδια επανέλαβε πως δεν έχει καμία σχέση με οπαδικά και πως δεν θα έκανε ποτέ κακό σε κάποιον άνθρωπο επίτηδες.

«Θα με στοιχειώνει για πάντα»

Από την πλευρά του, ο 49χρονος που κατηγορείται ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία από πρόθεση αλλά και ότι οργάνωσε την επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ σε αυτούς του Άρη και της Μπότεφ, είπε ότι δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους ότι ένας τέτοιος θάνατος θα μπορούσε να είναι σκηνοθετημένος.

«Από μια απερισκεψία, μια περιέργεια, μια βλακεία μου, μια κοπέλα 24 χρονών (τότε) έφτασε να κατηγορείται και να σέρνεται για ανθρωποκτονία με δόλο», είπε εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη του για τον θάνατο του 28χρονου. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως όχι μόνο δεν οργάνωσε αλλά δεν συμμετείχε σε καμία συμπλοκή και ότι το μόνο που έκανε ήταν να κατέβει από το αυτοκίνητο για να δει τι συμβαίνει.

Στην απολογία του περιέγραψε κι αυτός τη μοιραία μέρα, αναφέροντας πως βρέθηκε με την 27χρονη για να πάνε σε ιδιωτική κλινική προκειμένου να κάνει εξετάσεις εγκυμοσύνης ενώ μετά παρέθεσε τη διαδρομή που έκαναν για να φύγουν.

«Πλησιάζοντας προς το Μέγαρο, βλέπω να γίνεται αυτός ο κακός χαμός με άτομα με κουκούλες να χτυπιούνται. Εκεί έκανα το ολέθριο λάθος που όπως είπα θα με στοιχειώνει σε όλη μου τη ζωή. Έτσι κατέβηκα από το αυτοκίνητο για να δω τι έγινε και την άφησα να φύγει», είπε. Πρόσθεσε πως περπάτησε λίγα μέτρα όπου άτομα έσπαγαν αυτοκίνητα.

«Γινόταν μια μάχη. Γύρισα στο σημείο που άφησα το αυτοκίνητο και λίγο αργότερα μπήκα μέσα στο κτήριο και είδα ότι έφταναν ασθενοφόρα και περιπολικά. Έφυγα από την πίσω πόρτα, πήρα ένα ταξί και πήγα στο μαγαζί μου», ισχυρίστηκε ενώ στη συνέχεια είπε πως βρήκε την 27χρονη "άσπρη σαν πανί" να του φωνάζει πως την άφησε και έφυγε.

«Μέσα σε λίγη ώρα με πήραν από την εταιρεία leasing για να με ρωτήσουν πού έχω δώσει το αυτοκίνητο που είναι στο όνομά μου γιατί ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο. Ρώτησα τη σύντροφό μου και δεν θυμόταν τίποτα και ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Πήγαμε στο νοσοκομείο και εκεί έγινε η σύλληψη και μπήκε για εξετάσεις», είπε ο κατηγορούμενος.

Χαρακτήρισε αγκάθι το γεγονός ότι βρίσκεται ο ίδιος σε αυτή τη θέση ενώ τα βίντεο καταγράφουν αλλά οχήματα να περνούν πολλές φορές από το σημείο.

Ερωτώμενος για το γεγονός ότι το θύμα ήταν αρχηγός οπαδών ομάδας της Βουλγαρίας που είναι αδελφοποιημένη με τον Άρη και ότι ο ίδιος υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ, είπε:

«Με έχουν στοχοποιήσει. Αν ανοίξουμε το κεφάλαιο παράγοντας του ΠΑΟΚ θα χρειαστούμε μέρες. Παράγοντας δεν υπήρξα ποτέ. Ότι η σουίτα μου είναι δίπλα στου προέδρου δεν σημαίνει κάτι ούτε ότι διατηρώ φιλικές σχέσεις με στελέχη του ΠΑΟΚ. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι είμαι γνωστός και δεν θα πήγαινα με το αυτοκίνητό μου».

Ο κατηγορούμενος καταδίκασε μάλιστα την οπαδικη βία και παραδέχθηκε ότι είναι φίλος του ΠΑΟΚ όχι όμως οργανωμένος σε συνδέσμους και εκδρομές όπως ισχυρίστηκε.

«Στο μνημόσυνο της επόμενης χρονιάς πήγα εγώ στο σημείο και κρέμασα μια μπλούζα. Δεν πήγα βράδυ και δεν κρύφτηκα. Είχε πολλούς οπαδούς του Άρη. Δεν έχει βγει μίσος στην πόλη αλλιώς θα μου είχαν κάνει κακό. Ξέρουν ότι δεν ήμουν εγώ πίσω από αυτό. Όλοι κατάλαβαν ότι ήταν ατύχημα», είπε ο κατηγορούμενος.

Αρνήθηκαν εμπλοκή στα άγρια επεισόδια οι άλλοι έξι

Οι υπόλοιποι έξι που κατηγορούνται κατά περίπτωση, για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, συμπλοκή, επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορές αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι συμμετείχαν στα άγρια επεισόδια.

Απέδωσαν ότι καταγράφηκαν από κάμερες κοντά στο σημείο των άγριων επεισοδίων σε τυχαία περιστατικά. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι έτυχε απλά να περνάνε από εκεί και άλλοι ότι οπαδοί του ΠΑΟΚ συνηθίζουν να δίνουν ραντεβού πριν έναν αγώνα για να πάνε όλοι μαζί. Για εκείνη τη μέρα είπαν πως θα παρακολουθούσαν αγώνα μπάσκετ μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη στο Παλάτι και σημείωσαν πως όταν αντιλήφθηκαν επεισόδια έφυγαν και δεν ενεπλάκησαν.

«Νιώθω πολύ άσχημα που εγώ κάθομαι στο εδώλιο χωρίς να συμμετέχω και οι άλλοι είναι έξω. Συζητιόταν πολύ το θέμα αλλά κανείς δεν έλεγε κάτι για κάποιον. Έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα και έχω στιγματιστεί. Μια ζωή θα έχω βάρος για μένα και την οικογένειά μου. Ποιος ξέρει αν κάποιος αντιδράσει; Η εκδίκαση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο», είπε στην απολογία του ένας εκ των κατηγορουμένων.