Skip to main content

Υποτονική η κίνηση στα κάμπινγκ της Βόρειας Ελλάδας-Ελπίδες ανάκαμψης τον Ιούλιο

Οι καθυστερήσεις στη διέλευση τουριστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας και η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχουν φρενάρει τις κρατήσεις

Με περιορισμένη κίνηση και ελάχιστες κρατήσεις βρίσκει τα κάμπινγκ της Βόρειας Ελλάδας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Παρότι το εορταστικό τριήμερο, με το οποίο παραδοσιακά τα κάμπινγκ ανοίγουν την καλοκαιρινή σεζόν, φέτος πέφτει αργά, οι ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως έχουν αποτρέψει τους επίδοξους επισκέπτες. Όσο για τις κρατήσεις, αυτές δεν εμπνέουν προς το παρόν μεγάλη αισιοδοξία στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πάντως αισιοδοξούν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά τα μέσα Ιουλίου.

«Για το τριήμερο είχαμε κρατήσεις και από Έλληνες και από Βαλκάνιους, είχαμε όμως και ακυρώσεις. Όσοι θέλουν να κάνουν μια απόδραση και βλέπουν τον καιρό, το σκέφτονται. Από την άλλη υπάρχει και το ζήτημα των καθυστερήσεων στα σύνορα. Είχαμε μία ακύρωση τουριστών από Βουλγαρία, που θα έρχονταν για αρκετές μέρες. Αγανάκτησαν γιατί περίμεναν πέντε ώρες στα σύνορα, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και γύρισαν πίσω. Γενικώς, υπάρχει ένα μούδιασμα και τώρα δείχνει ότι κάτι κινείται. Φαίνεται πως υπάρχει μία αισιοδοξία και μία ζωηράδα για τον Ιούλιο. Πέρσι κινηθήκαμε περίπου στο 50% σε σχέση με το 2019. Αν πιάσουμε το ίσιο ποσοστό, ίσως και λίγο παραπάνω, θα μας ικανοποιήσει, γιατί είναι πιο δύσκολη χρονιά. Άλλωστε και οι Έλληνες από την άλλη έχουν οικονομική δυσκολία. Αν, όμως, γεμίσουμε από 1η Αυγούστου, δεν σώζεται η χρονιά. Η μόνη μας ελπίδα είναι μήπως έρθουν τον Σεπτέμβριο κάποιοι και από Κεντροδυτική Ευρώπη», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Κάμπινγκ, Αντώνης Δεληδημητρίου, ο οποίος διατηρεί κάμπινγκ στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, μάλιστα, η κατάσταση είναι χειρότερη για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, καθώς στα κάμπινγκ της Νότιας Ελλάδας έχουν ήδη πάει ακτοπλοϊκώς τουρίστες, κυρίως από Γερμανία και Ιταλία. Ειδικά για τη Χαλκιδική, που κατεξοχήν συγκεντρώνει πολλούς κατασκηνωτές, ο κ. Δεληδημητρίου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δουλεύει μόνο τα Σαββατοκύριακα και κυρίως με τους μόνιμους πελάτες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κίνηση και τις καθημερινές μόνο μετά τις 10 Ιουλίου.

Το πρόβλημα των συνόρων

Σημαντικό πρόβλημα για τα κάμπινγκ, όπως άλλωστε και για όλες τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, είναι τα προβλήματα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διέλευση των τουριστών από τα χερσαία σύνορα της χώρας, αλλά και το κόστος των τεστ PCR, τα οποία υποχρεούνται να κάνουν οι κάτοικοι των γειτονικών χωρών που κατά κύριο λόγο στηρίζουν την αγορά της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Θάσου.

«Υπάρχει πρόβλημα με τα σύνορα για όλη την Ελλάδα, όμως ειδικά όμως αυτοί που έρχονται για διήμερα ή τριήμερα πηγαίνουν κυρίως στη Χαλκιδική, όπως επίσης στην Πιερία, στην Καβάλα και στη Θάσο. Καταρχάς οι τουρίστες πληρώνουν πολλά χρήματα για το PCR, το οποίο κοστίζει περίπου 50 ευρώ. Αν τελικά από την Παρασκευή επιτραπεί η είσοδος και με rapid test που κοστίζει 20 ευρώ, θα είναι καλύτερα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι οι καθυστερήσεις. Στους Ευζώνους δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση κι έχει διαφορετική φιλοσοφία, γιατί είναι δύο τα σύνορα που ελέγχονται. Στον Προμαχώνα, όμως, είναι ένα το σύνορο και ο έλεγχος δεν πρέπει να είναι εκτενής. Το ότι δουλεύουν δύο άτομα το Σαββατοκύριακο ή έχει ένα κλιμάκιο ο ΕΟΔΥ δεν μας τιμά. Κάποιοι που ήρθαν Σαββατοκύριακα και αγανάκτησαν, δεν θα ξαναέρθουν. Πρέπει να έχουν ανοιχτές όσες πύλες χρειάζεται. Είμαστε θυμωμένοι όλοι με αυτό και εμείς και οι ξενοδόχοι. Είμαστε αναγκασμένοι να τα βάζουμε με την κυβέρνηση, γιατί επιπλέον το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη στις εστίες ελεύθερης κατασκήνωσης και στα παραξενοδοχεία», τόνισε ο κ. Δεληδημητρίου.

Οι φετινοί περιορισμοί

Τα κάμπινγκ άνοιξαν φέτος με τα ίδια μέτρα πρόληψης και προστασίας από την πανδημία, όπως και πέρσι, με την επιπρόσθετη υποχρέωση ότι το προσωπικό τους πρέπει να κάνει self test μία φορά την εβδομάδα. Η μόνη θετική αλλαγή είναι ότι με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου μειώθηκε η απόσταση μεταξύ των κατασκηνωτικών μέσων από τα τρία μέτρα στο 1,5, αυξάνοντας στην ουσία την χωρητικότητα των εγκαταστάσεων.

Και φέτος, εξάλλου, ισχύει η απαγόρευση των επισκεπτών στα κατασκηνωτικά μέσα, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Δεληδημητρίου δημιουργεί μεν πρόβλημα, όμως έχει λογική και πιθανότητα δεν πρόκειται να αλλάξει μεσούσης της σεζόν.