Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
x

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ 20 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η παροχή υποτροφιών αποτελεί μέρος της συμφωνίας που υπέγραψαν σήμερα το υπ. Δικαιοσύνης με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Την παροχή 20 υποτροφιών σε κρατούμενους προβλέπει, μεταξύ άλλων, η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Τη συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου καθηγητής Βασίλης Καρδάσης, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

Μεταξύ των άλλων, στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία κατεύθυνσης αντεγκληματικής - σωφρονιστικής πολιτικής και διοίκησης στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΕΑΠ, με ταυτόχρονη επιδότηση των σπουδών των υπαλλήλων των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η συμφωνία αυτή ενισχύει την εκπαίδευση των κρατουμένων, με στόχο την ομαλή κοινωνική επανένταξη, ενώ παράλληλα υλοποιεί τη δέσμευση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Επίσης, επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι η ενθάρρυνση των υπαλλήλων των φυλακών για σπουδές σχετικές με την εργασία τους, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του σωφρονιστικού συστήματος,

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε: «Δυστυχώς, η εποχή της οικονομικής κρίσης, δε φαίνεται να είναι η περίοδος που επιβεβαιώνεται η φράση: «όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή». Ωστόσο, στις ημέρες μας, γίνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο της φυλακής και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» και προσέθεσε: «Η εκπαίδευση και η καλλιέργεια, όπως δρομολογούνται, εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τις αξίες της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι απαραίτητο να συνδυάζονται στις φυλακές».

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι «όταν το υπουργείο Παιδείας κατορθώνει να φτάνει παντού, όπου χρειάζεται εκπαίδευση, αρχίζει να επιτελεί το σκοπό του», και συμπλήρωσε πως αξίωμα του υπουργείου Παιδείας ήταν και παραμένει: «Η παιδεία, δημόσιο αγαθό για όλες και για όλους».

Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης, ανέφερε ότι «η ιδανικότερη δίοδος για να βγει κανείς από το έγκλημα είναι η συνύπαρξη της εκπαίδευσης με την κράτηση» και προσέθεσε ότι «η εκπαίδευση εξ αποστάσεως απευθύνεται σε όποιον για διάφορους λόγους δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε στις φυλακές».

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ καθηγητής Βασίλης Καρδάσης, προανήγγειλε πως εφ’ όσον υπάρξει ζήτηση θα δοθούν περισσότερες υποτροφίες στο μέλλον.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ