Skip to main content

Υπουργείο Ανάπτυξης: Οριστικοί πίνακες κατάταξης 305 νέων επενδυτικών σχεδίων

Το ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης αγγίζει τα 538 εκ.

Καταρτίστηκαν οι Οριστικοί Πίνακες Κατάταξης των 305 νέων επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στα καθεστώτα ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» (6ος και 7ος Κύκλος) και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» (4ος και 5ος Κύκλος) του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης αγγίζει τα 538 εκ. ευρώ και η ενίσχυση με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται στα 184,3 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Στον 6ο κύκλο του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» υπάγονται συνολικά σαράντα (40) επενδυτικά σχέδια.

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται στο ύψος των 19.805.817,60 ευρώ και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται στο ποσό των 114.250.986,79 ευρώ.

Στον 7ο κύκλο του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» υπάγονται συνολικά σαράντα έξι (46) επενδυτικά σχέδια.

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται στο ύψος των 64.930.142,58 ευρώ και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται στο ποσό των 70.071.743,52 ευρώ.

Στον 4ο κύκλο του καθεστώτος «Μικρές Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» υπάγονται συνολικά ενενήντα τέσσερα (94) επενδυτικά σχέδια.

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται στο ύψος των 187.591.783,58 ευρώ και δεν απαιτείται ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Στον 5ο κύκλο του καθεστώτος «Μικρές Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις» υπάγονται συνολικά εκατόν είκοσι πέντε (125) επενδυτικά σχέδια.

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται στο ύψος των 265.503.223,54 ευρώ και δεν απαιτείται ενίσχυση με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης των ατομικών αποφάσεων υπαγωγής των εν λόγω επενδυτικών σχεδίων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «Παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων λειτουργεί με πολύ ταχείς ρυθμούς. Απόδειξη η κατάρτιση των οριστικών πινάκων του Αναπτυξιακού Νόμου που εγκρίνει 305 νέα επενδυτικά σχέδια, κάνοντας ένα βήμα μπρος στην επίτευξη του στόχου για ρεκόρ επενδύσεων το 2022».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά ότι «Η Πολιτεία είναι σύμμαχος της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Μέσα από τις διαρκείς μεταρρυθμιστικές μας πρωτοβουλίες μειώνουμε τη γραφειοκρατία, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, ενισχύουμε τα επενδυτικά σχέδια. Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος θα είναι το πρώτο νομοθέτημα του 2022, δημιουργεί νέες προοπτικές σε πολλαπλούς τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οικοδομούμε το νέο επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα με λιγότερο κράτος και περισσότερη εμπιστοσύνη».