Skip to main content

Υπουργείο Εργασίας: 44.593 αιτήσεις σε 21 ημέρες για την προκαταβολή σύνταξης

Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε ασφαλισμένους νήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες.

Ολοκληρώθηκε χθες, 31 Μαρτίου 2021, η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι δικαιούχοι θα λάβουν, πριν από το Πάσχα, την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ευρώ ή 384 ευρώ, ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος, καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξής τους.

Μέσα σε 21 ημέρες, εισήλθαν στη πλατφόρμα 53.798 πολίτες. Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους. Από τις 41.366 αιτήσεις, οι 36.088 περνούν στο στάδιο της επεξεργασίας, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά, πριν από το Πάσχα. Όσον αφορά στις υπόλοιπες, 4.375 αυτονοήτως απορρίφθηκαν, καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις αφορούσαν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (12.314 αιτήσεις), του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (8.950) και του τ. ΟΑΕΕ (8.545).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει, μέχρι σήμερα, την αίτησή τους όσο και για εκείνους που εκκρεμεί η σύνταξή τους και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον.

Ειδικά, για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν νέο αίτημα συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης» του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολή σύνταξης». Μετά την επεξεργασία, εκδίδεται αυτοματοποιημένα για τους δικαιούχους βεβαίωση χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, η οποία τους κοινοποιείται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την ημέρα της πληρωμής.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Χθες ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης. Μέσα σε 21 ημέρες, πάνω από 53.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα. Για 36.088 προχωρούν ήδη οι αιτήσεις τους, προκειμένου, πριν το Πάσχα και με βάση τον προγραμματισμό του e-ΕΦΚΑ, να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των προκαταβολών, καθώς και των αναδρομικών για το σύνολο των μηνών καθυστέρησης στην απονομή της σύνταξής τους. Πολίτες που για μήνες ή και χρόνια περιμένουν την σύνταξή τους θα δουν για πρώτη φορά χρήματα στους λογαριασμούς τους. Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν λύθηκε ακόμη. Ακολουθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή, με στόχο την επιτάχυνση στη έκδοση των συντάξεων, οι παράλληλες δράσεις ενίσχυσης του e-ΕΦΚΑ με προσωπικό και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που θα συμβάλουν σημαντικά στην αλλαγή της σημερινής εικόνας, αλλά και η ολοκλήρωση του συστήματος ψηφιακής απονομής "ΑΤΛΑΣ"».