Skip to main content

Υπουργείο Εργασίας: Διαψεύδει τα περί ελλείμματος στον ΕΦΚΑ

Το πλεόνασμα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, της αύξησης της απασχόλησης, κ.α. λέει το υπουργείο.

«Να διαστρεβλώσει την αλήθεια για τη θετική πορεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την πλεονασματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επιχειρεί η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)» υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας.

«Στην προσπάθειά της αυτή αμφισβητεί τη Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΦΚΑ, τη Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, την Εθνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat. Με ένα άνευ προηγουμένου αφήγημα δημιουργικής λογιστικής, η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει πως ο ΕΦΚΑ δεν είχε πλεόνασμα, αλλά έλλειμμα το 2017» αναφέρει το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή ήλεγξε όλα τα στοιχεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του ΕΦΚΑ και των άλλων οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και δημοσιοποίησε, στις 23 Απριλίου 2018, τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2017, τα οποία και αποδέχτηκε η Eurostat. «Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης είχαν πλεόνασμα 2.937 εκατ. ευρώ το 2017, κατά 921 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και 3.489 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015».

Σύμφωνα με το υπουργείο, στο πλεόνασμα αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο ΕΦΚΑ, όχι μόνο πετυχαίνοντας πλεόνασμα ο ίδιος ως φορέας, αλλά ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα και των υπόλοιπων φορέων, μέσω της βελτίωσης της είσπραξης των συνεισπραττόμενων εισφορών ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ.

«Το πλεόνασμα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, της αύξησης της απασχόλησης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της καλύτερης διαχείρισης που γίνεται υπό τον νέο ενιαίο φορέα, ταυτόχρονα με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παρέμεναν για πολλά χρόνια στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων, προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Αντώνη Κουρούκλη, ο οποίος αμφισβήτησε τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ για θετικό συνολικό αποτέλεσμα ύψους 1,52 δισ. εντός του 2017, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, αλλά για έλλειμμα, το οποίο πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ, και πως περίπου 30.000 νέοι συνταξιούχοι θυσιάζονται προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εμφανίσει αυτό το πλεόνασμα.