Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΝΔ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Η ΝΔ αντί να απολογείται για την κατάσταση διάλυσης στην οποία παρέδωσε το ασφαλιστικό, διαστρεβλώνει διαρκώς την πραγματικότητα, τονίζει το υπουργείο

Επίθεση κατά της ΝΔ και του τομεάρχη της, Γιάννη Βρούτση, εξαπολύει το υπουργείο Εργασίας κατηγορώντας τους ότι για πολλοστή φορά παραπληροφορούν την κοινή γνώμη σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να απολογείται για την κατάσταση διάλυσης στην οποία παρέδωσε το ασφαλιστικό σύστημα, διαστρεβλώνει διαρκώς την πραγματικότητα. Σήμερα, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ συνεχίζει την πρακτική αυτή, συγχέοντας σκόπιμα το έτος δημιουργίας των οφειλών, με τη σταδιακή μεταβίβασή τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας (δείτε εδώ).

Σημειώνεται πως ο κ. Βρούτσης σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η πορεία των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι δραματική.

Σε απάντηση αυτού και «προς αποκατάσταση της αλήθειας», το υπουργείο Εργασίας αναφέρει:

«Από το σύνολο των 1.422.629 οφειλετών στα ασφαλιστικά Ταμεία, το 96,2% έγιναν οφειλέτες για πρώτη φορά έως το 2014.

Από τις οφειλές, ύψους 3,48 δισ. ευρώ, που η ΝΔ υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος, το 72% αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το 2014 και διαβιβάστηκαν το 2018 από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προς το ΚΕΑΟ.

Οι "κυβερνητικές αστοχίες" για τις οποίες κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώνει μικρότερες εισφορές απ' ό,τι με το προηγούμενο σύστημα, καθώς οι εισφορές υπολογίζονται πλέον με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους και όχι επί αυθαίρετων ασφαλιστικών κλάσεων.

Είναι αυτός ακριβώς ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών που θα εφαρμοστεί και στη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, με το κούρεμα βασικής οφειλής και προσαυξήσεων να οδηγεί σε μείωση της οφειλής κατά 65% μεσοσταθμικά, ανακουφίζοντας πάνω από 1,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους».

«Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Βρούτσης, σε ένα διάλειμμα από τα fake news, ομολογεί ότι αναμένει τη ρύθμιση με ανυπομονησία» σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας.

 
 A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ