Skip to main content

Υπουργείο Εργασίας: Τι θα ισχύσει τον Ιούλιο με τις αναστολές εργασίας

Για το μήνα Ιούλιο οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους. Τι ισχύει αναλυτικά.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που είχαν προσληφθεί από τις 31 Μαρτίου του 2021 δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για το μήνα Ιούλιο οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31η.3.2021. Για την υπαγωγή τους στο μέτρο ισχύουν τα εξής:

Συγκεκριμένα:

  1. Οι επιχειρήσεις– εργοδότες των οποίων αναστέλλεται η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής βάσει ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Α, θέτουν  σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, χωρίς να ισχύουν κριτήρια επιλεξιμότητας (δεν ισχύει το όριο των 16 ωρών εβδομαδιαίως, ούτε κριτήριο τζίρου).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων, σε περίπτωση πενταψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων, κ.ο.κ.

 

  1. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες βάσει ΚΑΔ (κύριο ή δευτερεύοντα με τα μεγαλύτερα έσοδα κατά το έτος 2019) του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Β, μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους των οποίων το ωράριο εργασίας εβδομαδιαίως είναι τουλάχιστον 16 ώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την 29/4/2021, εφόσον είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους μεγαλύτερη ή ίση με 70% την περίοδο από 1η Απριλίου  2020 έως 31η Μαρτίου 2021 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 30/6/2021.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι αντίστοιχες δηλώσεις ΦΠΑ των ανωτέρω περιόδων αναφοράς.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων, σε περίπτωση πενταψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων, κ.ο.κ.

 

Η έναρξη υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων από  τις επιχειρήσεις στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα προσδιοριστεί με νεότερη ανακοίνωση.