Skip to main content

Επιτάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη για κλίνες Covid-19

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι επιτάσσονται δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια με το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Μετά την αρνητική απάντηση των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών να παραχωρήσουν εθελοντικά 200 κλινών για ασθενείς COVID, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.

Διαβάστε: Ποιες είναι οι δύο κλινικές ου επιτάχθηκαν - Δείτε το ΦΕΚ

«Βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Πρόκειται για τη ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. επί της οδού Ιουστινιανού και την ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, επί της οδού Μαρίας Κάλλας και Γραβιάς  (περιοχή Ανθέων). Στα δύο θεραπευτήρια θα λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19.

Ο Γρηγόρης Σαραφιανός, ιδιοκτήτης της ομώνυμης κλινικής και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών σε δηλώσεις του σημείωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το πού θα μεταφερθούν.

«Είχα πάρει χθες το έγγραφο για να το προωθήσω στους συναδέλφους, στο οποίο η κυβέρνηση ζητά να παραχωρήσουν οι κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλίνες ΜΕΘ μέχρι τις 9 το βράδυ. Μέχρι χθες, η απάντηση ήταν ότι χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να αποσυμφορήσουμε το σύστημα υγείας, παίρνοντας τους ασθενείς που είναι non covid. Οι ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή ήταν η συμφωνία και τον Μάρτιο στην πρώτη φάση της πανδημίας, και τώρα τον Σεπτέμβρη μέχρι προχθές που υπήρξε μια σύσκεψη στα γραφεία της Θεσσαλονίκης της ΥΠΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού για περιστατικά Covid, η οποία δεν υπάρχει. «Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε, αλλά υπάρχουν παράπλευρες συνέπειες. Μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα τελειώσει ο κορωνοϊός ή δεν θα χρειάζονται κλίνες και θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας, ποιος ασθενής ή ποιος γιατρός θα έρθει να νοσηλευτεί εδώ, όταν ξέρει ότι εδώ νοσηλεύονταν ασθενείς με Covid; Άρα είναι και το μετά, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο. Όπως γίνεται και με την κλινική στο Περιστέρι, που ήταν στην πρώτη φάση της πανδημίας και έχει πρόβλημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς υπάρχει η ψυχολογία του στιγματισμού.

Ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές, αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Προς τον σκοπό αυτό, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών παρέχουν πρόσβαση στο χώρο των κλινικών τους, στον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτριο Τσαλικάκη, παραδίδουν προς αυτόν αμελλητί αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της.

Ο γγ του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι θα χρειαστεί δυο τρεις ημέρες για να ετοιμαστούν οι εν λόγω κλινικές και από τη Δευτέρα θα είναι στη διάθεση του συστήματος Υγείας για τη νοσηλεία covid ασθενών.

Νωρίτερα, όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, «απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης».

Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Θεσσαλονίκης παραμένουν υπό ασφυκτική πίεση. Η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας αγγίζει το 100%. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι όποια κλίνη Εντατικής COVID-19 μένει κενή, το πολύ μέσα σε μισή ώρα καταλαμβάνεται από άλλον ασθενή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στον νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.