Skip to main content

Ιπποκράτειο: Από το '90 κατασκευασμένη η οροφή που κατέρρευσε

Η διοίκηση του νοσοκομείου υπογραμμίζει την παλαιότητα των εγκαταστάσεων και τονίζει πως προγραμματίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου

Ανακοίνωση για την πτώση της οροφής στο τμήμα Πληροφορικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της Πέμπτης (δείτε εδώ) εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου, υπογραμμίζοντας αφενός την παλαιότητα των εγκαταστάσεων και αναφέροντας αφετέρου πως ξεκίνησε ο προγραμματισμός των εργασιών για την άμεση αποκατάσταση του χώρου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η διοικήτρια του νοσοκομείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου, η κατασκευή της οροφής και το σύνολο του χώρου όπου βρίσκεται το γραφείο διαμορφώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90, με αποτέλεσμα η ασφάλειά τους να τηρεί τους κανόνες που ίσχυαν κατά τον χρόνο δόμησής τους.

«Τα προβλήματα λειτουργικότητας τα οποία προκύπτουν αφενός από την παλαιότητα των εγκαταστάσεων, το μέγεθος του Νοσοκομείου και αφετέρου την έλλειψη έργων υποδομής των προηγούμενων ετών, αποκαθίστανται με συντηρήσεις και με επισκευαστικές επεμβάσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών» επισημαίνει η διοικήτρια, προσθέτοντας πως «δε μπορέσαμε να προβλέψουμε την αρχόμενη προ ετών αστοχία, καθώς το φαινόμενο εξελίχθηκε σε κάποιο χρόνο, χωρίς την εμφάνιση στοιχείων τα οποία θα αποτελούσαν ενδείξεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου:

Την Πέμπτη 3.10.2019 αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της οροφής με πτώση, σε χώρο γραφείου που στεγάζεται η Υποδιεύθυνση Πληροφορικής του Νοσοκομείου μας, ο οποίος διαμορφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Ειδικότερα, αποκολλήθηκαν και έπεσαν συμπαγή κομμάτια επιχρισμάτων της οροφής, τα οποία ήταν ενισχυμένα με κυψελωτό συρματόπλεγμα, σύμφωνα με τους κανόνες και τις τέχνες της εποχής κατασκευής του χώρου. Η ασφάλεια οποιασδήποτε κατασκευής τεκμαίρεται από την πιστή εφαρμογή και τήρηση των κανονισμών που ίσχυαν κατά τον χρόνο δόμησής της.

Η πτώση του ενισχυμένου επιχρίσματος σε καμιά περίπτωση δεν έχει δυσμενείς συνέπειες για τη φέρουσα κατασκευή.

Τα προβλήματα λειτουργικότητας τα οποία προκύπτουν αφενός από την παλαιότητα των εγκαταστάσεων, το μέγεθος του Νοσοκομείου και αφετέρου την έλλειψη έργων υποδομής των προηγούμενων ετών, αποκαθίστανται με συντηρήσεις και με επισκευαστικές επεμβάσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Διοίκησης, εκτός από τις τακτικές συντηρήσεις που πραγματοποιούνται στα δίκτυα υποδομής, ολοκληρώθηκαν  πολλές συντηρήσεις και επισκευές στα οικοδομικά στοιχεία των κτηρίων του νοσοκομείου, με στόχο την οργάνωση, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, κυρίως όμως τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών λειτουργίας του νοσοκομείου.  

Αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού, όπως ενδεικτικά: τοποθετήθηκαν 8.000τμ. ελαστικών, μη ολισθηρών, δαπέδων, πραγματοποιήθηκαν  εξυγιάνσεις των υπογείων, στεγανοποιήθηκαν ταράτσες, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες πιστοποίησης για τους ανελκυστήρες, εκδόθηκαν πιστοποιητικά πυρασφάλειας για χώρους του νοσοκομείου, αποκαταστάθηκαν σοβάδες σε εμφανή σημεία, επισκευάστηκαν οικοδομικά στοιχεία.

Όπου εντοπίζονται προβλήματα ή ενδείξεις για αναγκαιότητα τεχνικής παρέμβασης, υπάρχει άμεση κινητοποίηση και αποκατάσταση της βλάβης.  

Λυπούμαστε που δε μπορέσαμε να προβλέψουμε την αρχόμενη προ ετών αστοχία, καθώς το φαινόμενο εξελίχθηκε σε κάποιο χρόνο, χωρίς την εμφάνιση στοιχείων τα οποία θα αποτελούσαν ενδείξεις.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του έχει ήδη προβεί στον προγραμματισμό εργασιών για την άμεση αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου και του συνόλου της Υποδιεύθυνσης Πληροφορικής, με γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού.