Skip to main content

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Παγώνει μεταμοσχεύσεις και βιοψίες η έλλειψη αναισθησιολόγων

Σε άλλο νοσοκομείο παραπέμφθηκε για βιοψία ασθενής με πιθανό λέμφωμα - Δύο μήνες στην αναμονή νεφροπαθής για μεταμόσχευση από ζώντα δότη

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, από απλά χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες, αναβάλλονται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Οι συνολικά εννέα αναισθησιολόγοι που έχουν απομείνει σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας, που εκτιμάται ότι γίνουν επτά μέχρι τέλος του χρόνου λόγω συνταξιοδοτήσεων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες, όταν ο οργανισμός προβλέπει 27 και οι θέσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων υπολογίζονται 40. Παρά το γεγονός ότι διευθυντές κλινικών έχουν καταγγείλει επανειλημμένα το τεράστιο πρόβλημα, ενώ πριν από έναν μήνα ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος με το μόσχευμα να δίνει ζωή σε άλλον ασθενή στην Αθήνα, ακόμα δεν έχει δοθεί έστω κάποια προσωρινή λύση.

Όχι μόνο δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλά δεν ακούω και τι έχει σχεδιαστεί για τη λύση. Τα επείγοντα χειρουργεία γίνονται, αλλά τα προγραμματισμένα σαφώς αναβάλλονται. Η αναβολή μπορεί να πάει και πάνω από ένα χρόνο, μπορεί και δύο χρόνια. Ακόμα και βιοψίες που δεν θεωρούνται επείγουσες μπαίνουν στα προγραμματισμένα και αναβάλλονται. Είναι τραγικά πράγματα», λέει στη Voria.gr ο διευθυντής της Δ' Παθολογικής Κλινικής, καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος.

Βιοψία σε άλλο... νοσοκομείο

Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενής που έπρεπε να υποβληθεί σε βιοψία παραπέμφθηκε σε άλλο νοσοκομείο. «Αναβλήθηκε βιοψία για πιθανό λέμφωμα, η οποία έπρεπε να γίνει λαπαροσκοπικά, σε ασθενή που είχε μία τεράστια λεμφαδενική μάζα. Θεωρήθηκε τακτικό χειρουργείο καιαναβλήθηκε. Αυτός ο ασθενής μπορεί έπειτα από ένα μήνα να πεθάνει. Τον κατευθύναμε σε άλλο νοσοκομείο, γιατί δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε. Είναι δυνατόν ένα νοσοκομείο, όπως το Ιπποκράτειο, που είναι μία από τις δύο ναυαρχίδες στη Βόρεια Ελλάδα, να κατευθύνει σε άλλη κλινική κάποιον που πρέπει να κάνει βιοψία λεμφαδένα;», διερωτάται ο κ. Γαρύφαλλος.

Δύο μήνες στην αναμονή για μεταμόσχευση από ζώντα δότη

Την τραγική διάσταση του προβλήματος αναδεικνύει και η καταγγελία του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων δεν επιτρέπει τον προγραμματισμό μεταμόσχευσης από ζώντα δότη. Πρόκειται για 40χρονο νεφροπαθή, αιμοκαθαιρόμενο εδώ και εννέα μήνες, ο οποίος πριν από δύο μήνες προκρίθηκε για ζώσα μεταμόσχευση με δότη τον πατέρα του. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο ίδιος ο Κ.Χ. σε πρόσφατη εκδήλωση, όταν κάλεσε στο χειρουργικό τμήμα για να προγραμματίσει την επέμβαση, του απάντησαν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Μάλιστα, αναγκάστηκε να κάνει καταγγελία στον διοικητή του νοσοκομείο, ζητώντας να μάθει ποιος είναι ο προγραμματισμός, όμως η απάντηση που έλαβε 30 μέρες μετά, δεν του έδωσε ουσιαστικές εξηγήσεις. Ανάλογη κατάσταση βιώνουν άλλοι τέσσερις νεφροπαθείς από τη Μαγνησία, οι οποίοι έχουν βρει συμβατό δότη, αλλά δεν μπορούν να προγραμματίσουν μεταμόσχευση.

«Είναι τραγικά πράγματα. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Δεν ξέρω πόσοι ασθενείς είναι σε αναμονή και αν υπάρχουν μοσχεύματα, πάντως εδώ δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις. Πηγαίνουν στην Αθήνα», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Στέλιος Λιακόπουλος.

Σημειωτέον ότι το Ιπποκράτειο είναι το ένα από τα μόλις τέσσερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα που κάνει ζώσες μεταμοσχεύσεις νεφρού μαζί με τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και το Λαϊκό και τον Ευαγγελισμό των Αθηνών.

«Χρειάζονται δραστικές λύσεις»

Σύμφωνα με τον κ. Γαρύφαλλο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούνται δραστικές λύσεις. «Ούτε οι μετακινήσεις μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, γιατί η έλλειψη είναι δεδομένη. Δεν μπορούμε να το λύσουμε σε τοπικό επίπεδο. Δεν είναι ούτε θέμα της διοίκησης του νοσοκομείου. Είναι θέμα κεντρικού σχεδιασμού. Πρέπει η ΥΠΕ να προχωρήσει σε δραστικές ενέργειες και προτάσεις προς την ηγεσία του υπουργείου», τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος εξέφρασε την ευχή να μην συμβεί κι άλλη περίπτωση αναβολής μεταμόσχευσης.