Skip to main content

Σε υψηλό δεκαετίας η Θεσσαλονίκη το 2018 στον συνεδριακό τουρισμό

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων (International Congress & Convention Association - ICCA)

Τη μεγάλη δυναμική της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας ως ιδανικών προορισμών για συνεδριακό τουρισμό ανέδειξε η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή τουριστική έκθεση “IMEX 2019”, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις συνεδριακού τουρισμού στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας (21-23 Μαΐου 2019).

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και των B2B συναντήσεων με επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς, η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τον πλούσιο πολιτιστικό χαρακτήρα και την ιστορική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης ως μοναδικού προορισμού για τη διεξαγωγή συνεδρίων, προβάλλοντας επίσης και τους άλλους θεματικούς τουριστικούς προορισμούς και τα τουριστικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης στην υψηλότερη θέση των τελευταίων δέκα ετών στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που προσελκύει επισκέπτες με υψηλό εισόδημα, που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν νέους προορισμούς.

Την υψηλότερη θέση των τελευταίων 10 ετών κατέχει η Θεσσαλονίκη στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων (International Congress & Convention Association - ICCA). Το 2018 η Θεσσαλονίκη ανέβηκε δέκα θέσεις σε σχέση με το 2017, κατακτώντας την 93η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και την 53η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη (από την 59η θέση το 2017). Μέσα στο 2019, η Θεσσαλονίκη προσέλκυσε τον αριθμό-ρεκόρ των 29 συνεδρίων, φιλοξενώντας συνολικά 5.770 συνέδρους. Οι 19 από τις 29 συνεδριακές διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη, κυρίως κατά τους μήνες Ιούνιο και Οκτώβριο, είχαν από 50 έως 149 συμμετέχοντες.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης “IMEX 2019” προσέλκυσε η διοργάνωση μικρών και ευέλικτων συνεδρίων, για τα οποία η Θεσσαλονίκη αλλά και οι άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, ενώ παράλληλα αποτελούν ξεχωριστούς τουριστικούς προορισμούς.

«Η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιποι προορισμοί της Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούνται από τους επαγγελματίες του χώρου ανερχόμενοι προορισμοί που μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλα συνέδρια και διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Με τη συμμετοχή μας σε μία από τι μεγαλύτερες εκθέσεις συνεδριακού τουρισμού, την “IMEX 2019” στη Φρανκφούρτη, απευθυνόμαστε σε διοργανωτές συνεδρίων που αναζητούν νέους προορισμούς για τις συναντήσεις τους και θέλουν να γνωρίσουν παράλληλα νέους τουριστικούς προορισμούς, προσφέροντας στους συνέδρους αυθεντικές εμπειρίες σε προορισμούς που δεν απέχουν πολύ από το χώρο του συνεδρίου. Η άνοδος της Θεσσαλονίκης στη διεθνή και την ευρωπαϊκή κατάταξη, η οποία καταλαμβάνει φέτος την καλύτερη θέση της τελευταίας δεκαετίας, αντικατοπτρίζει ακριβώς τη μεγάλη δυναμική της στο συνεδριακό τουρισμό», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.