Skip to main content

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Θεσσαλονίκη και... μισή Χαλκιδική - Ο χάρτης

Δείτε ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στην κατηγορία 4, δηλαδή υψηλού κινδύνου, για πυρκαγιά - Τι να πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πυρκαγιάς

Σε συναγερμό βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική, καθώς αύριο Πέμπτη, οπότε ο υδράργυρος θα υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου, υπάρχει πρόβλεψη για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές.

Στην κατηγορία 4 βρίσκονται:
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Για τις περιοχές αυτές έχει τεθεί σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), από Ω/07: 30΄ της 01 Ιουλίου 2021, τίθεται σε μερική επιφυλακή το Πυροσβεστικό προσωπικό των Υπηρεσιών του Π.Σ. που υπηρετεί στις παραπάνω περιοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:
1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: kathimerini.gr